Preboj v Brazilijo ni več želja, postal je cilj

Za to generacijo se pod vodstvom novega učitelja začenja popravni izpit.

Objavljeno
15. november 2011 07.15
Posodobljeno
15. november 2011 07.21
Janoš Zore
Janoš Zore

LJUBLJANA – Včeraj je minilo natanko deset let od čudeža – reprezentančnega zadetka Mladenja Rudonje v Bukarešti, ki je Slovenijo prvič popeljal na svetovno prvenstvo. Danes se v Stožicah s prvim srečanjem Slaviše Stojanovića začenja nova epizoda slovenske nogometne reprezentance, ki ima za cilj tretji slovenski nastop na svetovnem prvenstvu.

Septembra v kvalifikacije

Razlika med kvalifikacijami za SP 2002 in SP 2014 je očitna. Prve so prišle po dobrih igrah Slovenije in preboju na Euro 2000, a uvrstitev v Južno Korejo in na Japonsko je bila takrat kljub temu zgolj želja. Tokratne kvalifikacije, ki se bodo tekmovalno začele septembra, sledijo slabim igram in neuspehu v boju za Euro 2012, a preboj v Brazilijo ni več želja, postal je cilj. In zahtevajo ga vsi: nogometaši, predsednik Nogometne zveze Slovenije in konec koncev tudi navijači. Andraž Kirm meni, da Slovenija lahko v boju z Norveško, s Švico in z druščino upravičeno cilja na prvo mesto. Izpad prihodka (od štiri do pet milijonov evrov) nogometne zveze namerava predsednik NZS Aleksander Čeferin pokriti s še višjimi nagradami za preboj v Brazilijo. Na današnji prijateljski tekmi proti reprezentanci ZDA, ki jo bo sedmič vodil Jürgen Klinsmann (zmaga, remi in štirje porazi), 55 odstotkov vseh anketiranih na portalu nogomania pričakuje zmago.

Velesila nismo

Je Slovenija v desetih letih in času enega velikega Kekovega uspeha ter treh velikih razočaranj – spomnite se Prašnikarjeve antiigre, Oblakovega pomlajevanja in Kekove zapravljene priložnosti – postala nogometna velesila? Odgovor je vsekakor nikalen. Toda možnosti za slovenski nastop v meki nogometa vsekakor obstajajo. Slovenija ima v teh kvalifikacijah za nasprotnike solidne ekipe, ki pa ne spadajo v najvišji evropski vrh. V svojih vrstah ima precej izkušenih igralcev, ki kljub pomanjkljivostim lahko tvorijo spoštovanja vredno celoto. In na klopi ima umirjenega strokovnjaka, ki bo zahteval red in disciplino. Brazilija je dosegljiva, toda vse v zgornjem odstavku naštete ugotovitve so veljale tudi pred začetkom zadnjih kvalifikacij, pa so bile te kljub temu veliko razočaranje. Analiza razlogov za spremljanje EP 2012 iz domačih naslanjačev in implementacija ugotovitev bosta tako ključni na poti do želenega uspeha.

Danes se začenja popravni izpit

»Kvalifikacije bodo preizkušnja naše zrelosti,« je v intervjuju za Dnevnik dejal Valter Birsa, ki meni, da Slovenija ne sme ponoviti napačnega razmišljanja iz zadnjega leta, da bo vse tekmece z lahkoto premagala. Zmage so po mnenju Primorca namreč mogoče le, če, tako kot pred Afriko, zanje vsakdo naredi vse, kar lahko. Povedano drugače: neborbeno, počasno, neodgovorno in premalo ambiciozno igro mora znova zamenjati njeno nasprotje iz kvalifikacij za SP 2010. Danes se za to generacijo slovenskih nogometašev pod vodstvom novega učitelja začenja popravni izpit. Če bo po osmi zvečer obveljalo prepričanje, da je bil pristop igralcev podoben tistemu pred Južno Afriko, bo Slaviša Stojanović zaplul v pravo smer. Če pa bo odnos do igre in dela na ravni zadnjega leta, pa bo v slačilnici, na NZS in na tribunah treba razmisliti o drugačnem cilju.