Premagala raka, danes najboljša v Evropi

Pol Evrope se tepe za vrhunsko Slovenko Niko Barič.

Objavljeno
11. februar 2011 17.25
S. N.
S. N.
LJUBLJANA, TRBOVLJE – Mnogi so se pred tremi leti ustrašili, da bo prav bolezen prekinila strm vzpon in košarkarsko pot Trboveljčanke Nike Barič. A je ta odlična košarkarica premagala tudi to.

Preprosto najboljša

Danes je za svoje košarkarske veščine prejela še eno laskavo priznanje – Nika Barič je najboljša mlada košarkarica Evrope! To je danes obelodanila Fiba Europe. Drugo mesto je zasedla Alina Iagupova, tretje pa Olesia Malašenko.

Dvakrat MVP


Nika Barič je na svoji športni poti prejela že veliko priznanj, a tako trofejnega zagotovo še ne. Nazadnje je osvojila naslov najkoristnejše igralke evropskega prvenstva do 18 let v Popradu na Slovaškem, kjer je reprezentanca pod vodstvom Damirja Grgiča osvojila četrto mesto, pa čeprav je bil prvotni cilj le obstanek v diviziji A, kamor so se dekleta uvrstila prvič. Veliko zaslug za njeno odlično kariero ima prav omenjeni selektor mladink, ki je Nikin trener že od začetka njene košarkarske poti.

Presenečenje in pol


Baričeva je bila zelo presenečena nad prvim mestom v tem cenjem izboru: »Sama nisem pričakovala tovrstnega priznanja, navkljub prigovarjanju drugih. Mnogi so mi tudi dejali, da spadam med najboljše tri mlade košarkarice v Evropi, meni pa je že sama uvrstitev na listo najboljših mladih igralk veliko pomenila. To, da sem bila na koncu izbrana za najboljšo košarkarico Evrope, pa je zame ogromna čast in obenem potrdilo, da sem na pravi poti. Priznanje mi vliva nove samozavesti in volje za treniranje in igranje na samih tekmah. Zdaj bom še naprej še z večjim veseljem trdo trenirala,« pove mlada Zasavka, ki želi kot prva Slovenka zaigrati v severnoameriški profesionalni ligi WNBA.

Prava pot v Celje

Letos bo zapustila ŽKK Celje, kjer je igrala zadnja štiri leta, in se preselila v enega od evropskih velikanov. Celjani, za kadrovsko politiko in logistiko skrbi tehnični direktor Uroš Kranjc, pa so še enkrat več dokazali, da je bila prava odločitev, ko so se pred leti odločili, da priložnost ponudijo mladim igralkam. Za Baričevo pa prihajajo mlada nadobudna dekleta, ki se bodo oblikovala v vrhunske igralke pod taktirko trenerja Grgiča.

Dvaindvajset točk Nike Barič v 15 minutah polfinala EP U18 na Slovaškem: