Primož Peterka smuči postavil v kot

Občudovanja vredno športno pot tako ne bo sklenil s poslovilnim skokom v Planici.

Objavljeno
12. marec 2011 17.41
Mo. S.
Mo. S.
LJUBLJANA – Slovenski smučarski skakalec, 32-letni Primož Peterka, se je dokončno odločil. Po poročanju rtvslo.si namreč končuje svojo bogato kariero.

V sredo je v Kranju še zadnjič tekmoval in na državnem prvenstvu osvojil zanj skromno 43. mesto. Povedal je, da ga je bilo ob tem kar malo sram, po tekmi pa mu je starejši gospod rekel, da za vsakega pride čas, ko mora v penzijo. Odločitev, da smuči postavi v kot, je bila sicer težka, a ga družina podpira, tako da se bo na novo življenje morda lažje privadil.

Kdaj in kako se bo tudi uradno poslovil od tekmovanj, še ne ve, je pa po pisanju rtvslo.si zagotovil, da se to ne bo zgodilo naslednji teden s poslovilnim skokom v Planici.

Na tekmi svetovnega pokala je zadnjič nastopil 8. februarja in končal na 37. mestu. Čeprav je v priprave na letošnjo sezono vložil veliko truda in motivacije, se to na koncu ni obrestovalo. V skokih uživa, zato bo morda našel mesto med trenerji, čeprav dogovora o tem še ni.

Bogata in dolga kariera

Slovenski šampion je v karieri nanizal 15 zmag v svetovnem pokalu, dva osvojena kristalna globusa, ekipni olimpijski bron in še kaj. Posamične kolajne na velikih tekmovanjih sicer ni dosegel, so pa njegovi uspehi za marsikoga povsem nedosegljivi.

V svetovnem pokalu je prvič nastopil 4. januarja 1996 v Innsbrucku in se uvrstil na 8. mesto, kmalu po tistem pa tudi prvič zmagal. Odlična sezona se je zanj končala z drugim mestom na mladinskem svetovnem prvenstvu v Italiji.

Čarobna sezona 1996/97

Naslednja sezona je bila zanj najuspešnejša, saj je zmagal na sedmih tekmah, bil je zmagovalec novoletne turneje in skupnega seštevka svetovnega pokala ter postal prvi Slovenec, ki je preletel magičnih 200 metrov. Podobno uspešna je bila zanj tudi sezona 1997/98, ko je zmagal štirikrat in znova osvojil veliki kristalni globus.

Sledila je tekmovalna kriza, ki je trajala tri leta, nato pa je leta 2000 vnovič opozoril nase, ko je kot predskakalec na planiških poletih pristal pri 212 metrih. Njegov državni rekord je šele čez dve leti podrl Robert Kranjec. Pomemben mejnik v Peterkovi karieri so tudi olimpijske igre leta 2002, kjer je osvojil ekipno bronasto kolajno, naslednjo sezono pa v svetovnem pokalu dosegel še dve zmagi. Leta 2005 je ekipni bron osvojil še na svetovnem prvenstvu.

Vsekakor občudovanja vredna športna pot.