Proti Albaniji brez Handanoviča in Korena?

Kek je izbral igralce za prijateljsko tekmo z Albanijo; trije novinci.

Objavljeno
03. februar 2011 09.36
G. H.
G. H.
LJUBLJANA – Slovensko člansko nogometno reprezentanco čaka 9. februarja v Tirani pripravljalna tekma z Albanijo, selektor Matjaž Kek pa je objavil seznam 21 nogometašev. Tokrat so v kadru trije novinci, selektor pa ima nekaj skrbi s poškodbami. »Gre za prvi zbor v novem letu pred izjemno pomembnima tekmama v nadaljevanju kvalifikacij. Zaradi februarskega termina se na takšnem zboru vedno pokažejo različna izhodišča posameznih igralcev, eni so že v tekmovalnem ritmu, drugi začenjajo priprave. Na seznamu so trije novinci, vratar Vid Belec, branilca Siniša Andjelkovič in Mitja Viler. Gre za to, da damo priložnost tudi nekaterim novincem,« je dejal Kek.

Tekma z Albanijo, ki je bila nekaj časa negotova zaradi nemirov v Tirani, je zadnja pred tekmama z Italijo in Severno Irsko. Selektor Kek bi rad v tem času pridobil informacije o ekipi in igralcih, ki mu bodo pred marčevskima tekmama dali pomembne odgovore. »Vemo, kakšno izhodišče imamo v kvalifikacijah, in zelo pomembno je, da vidimo, v kakšnem stanju so posamezni igralci, in da poskušamo z dobro igro in dobrim rezultatom ustvariti pozitivno razpoloženje pred marčevskim spektaklom v Stožicah. Februarski termin je pomemben tudi zato, ker se je končal prestopni rok in se bodo igralci lahko spet popolnoma posvetili igrišču. Nekaj naših igralcev je bilo zelo vročih v tem prestopnem roku, a zdaj je to za njimi,« pravi Kek.

Pričakuje več kot proti Gruziji


V zadnji tekmi proti Gruziji v Kopru, ko so Slovenci zapustili igrišče s sklonjenimi glavami, selektor z videnim ni bil najzadovoljnejši. Zato je tekma z Albanijo priložnost, da se napake iz Kopra odpravijo. »Tekma v Tirani nam mora pokazati več kot tekma proti Gruziji, saj smo tam storili preveč napak. Ampak pomembno je, da se osredotočimo na našo igro in na našo pripravo, ki nam je že prinesla pozitivne rezultate in nas tudi pripeljala že do 15. mesta na Fifini lestvici.« Sicer pa se slovenska izbrana vrsta tudi tokrat ni izognila poškodbam. Če je selektor še pred kratkim lahko z veseljem pogledal na seznam igralcev in ugotavljal, da ni večjih težav, pa se je ena morebitna večja nakazala tako rekoč čez noč.

Vratarjeve težave z mišico in kapetanove s prepono

Težave z mišico ima namreč prvi vratar Samir Handanovič, bolečino v preponi pa je po torkovi tekmi začutil tudi kapetan Robert Koren. »Kar se tiče poškodb, ki bi lahko vplivale na spremembo tega seznama, ima težavo z mišico Handanovič, ki je za Udinese izpustil italijanski ligaški krog sredi tedna, v naslednjih dneh pa bomo videli, kako se bo ta poškodba razvijala. S Samirjem sva v torek govorila in naredili bomo vse, da bi lahko v Tirani branil, toda, kot sem rekel, v prihodnjih dneh bomo videli, kako bo potekala rehabilitacija, potem pa bo naša zdravniška služba skupaj s klubom ugotovila, ali je Handanovič sposoben za nastop. Žal pa nas je presenetila tudi novica o bolečinah v preponi Roberta Korena, vendar pa več v tem trenutku še ne morem povedati,« je sklenil Matjaž Kek. Pred objavo izbora je zaradi poškodbe iz kombinacij izpadel Haris Vučkič. Nogometna zveza Slovenije je sicer v minulem tednu natančno spremljala dogajanje v Tirani, po informacijah z ministrstva za zunanje zadeve, slovenskega veleposlaništva v Albaniji in albanske nogometne zveze pa se je položaj v Albaniji miren, zato tekma na Quemal Stafi ni več vprašljiva.