Razočarani Jakov Fak ne gre na SP

Najboljši slovenski biatlonec to zimo Jakov Fak bo zaradi težav s prstom ostal doma.

Objavljeno
27. februar 2011 21.11
Ma. F./STA
Ma. F./STA
LJUBLJANA – Biatlonsko svetovno prvenstvo v Hanti Mansijsku je pred vrati, najboljši slovenski biatlonec to zimo Jakov Fak pa bo zaradi težav s prstom ostal doma. Na zadnjih tekmah ameriške turneje svetovnega pokala je namreč na prstu desne roke dobil hude ozebline, ki so mu povsem omrtvičile kazalec, s katerim sicer pritiska na sprožilec biatlonske puške.

»Takšna je odločitev zdravniške ekipe in vodstva reprezentance,« je skrušeno povedal Fak in dodal: »Težko se je sprijazniti s takšnim dejstvom tik pred največjim tekmovanjem sezone, vendar je zdravje na prvem mestu. Sam težko realno ocenim položaj, vendar so vsi zdravniki zelo jasno izrazili mnenje. Kolikor sem sam trmast, bi celo tvegal z nastopi, vendar se lahko stanje drastično poslabša. Sprijazniti se je treba s tem in storiti vse, da se tkivo na prstu obnovi. Jutri grem še na dodatne preiskave.«

»Kako bo potekala rehabilitacija, ne vem, to bodo vedeli zdravniki. Razočaranje je, da se je to sploh zgodilo, ne samo zaradi tega, ker je pred vrati SP. Kar se je zgodilo, se je, s tem se je treba sprijazniti, gledati naprej, pozdraviti prst, mogoče še ni konec sezone. Vložek je prevelik, da bi vseeno šel na SP. Zdravniki so povedali svoje, mi smo sprejeli njihovo mnenje in to je dokončna odločitev. Želim si nastopiti na finalu svetovnega pokala, ne vem pa, če bo možno. Vse bo odvisno od prsta in zdravniške ekipe, ki me bo spremljala na okrevanju in mi svetovala,« je povedal letos najboljši slovenski biatlonec.

Če bi tvegal, bi lahko na kocko postavil prst in vso preostalo kariero

»Jakov se zaveda, da bi s takšnim dejanjem lahko postavil na kocko tudi svojo kariero, zato smo se skupaj odločili, da ostane doma na zdravljenju. Sam sicer nisem zdravnik, vendar so vsi priznani strokovnjaki, s katerimi sodelujemo, ocenili, da je tveganje v primeru nastopa preveliko. Storili smo vse, kar je bilo v naši moči. Stanje se resda izboljšuje, vendar je potreben čas, da se bo tkivo popolnoma obnovilo. Nič ne pomeni eno, četudi veliko tekmovanje, v primerjavi z desetletjem ali več kariere, ki mu je še ostala,« je dejal glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

»Zdaj je treba poiskati trajno rešitev in Jakov bo najprej opravil začeto terapijo. Ponudili smo mu končanje letošnje sezone, vendar je bilo njegovo mnenje, da bo naredil vse, da se še letos vrne na tekme. V toplejših razmerah bo poizkusil s postopnimi treningi na Pokljuki, da bi se v primeru zadostnega izboljšanja lahko udeležil finala svetovnega pokala v Oslu konec marca,« pa je povedal Matej Oblak, vodja slovenske biatlonske reprezentance.