Spaček in ura 
za rekordni skok

Danes 76-letni Šlibar pravi, da v teh letih z veseljem praznuje vsakega abrahama.

Objavljeno
23. februar 2011 20.49
Mihael Korsika
Mihael Korsika
JEZERSKO – Pred natančno 50 leti je takrat 26-letni Jože Šlibar oziroma, kot so mu pozneje rekli, Leteči Kovorjan prvi v zgodovini smučarskih skokov poletel čez 140 metrov. Šlibar je s poletom, dolgim 141 metrov, na nemški letalnici v Oberstdorfu postal prvi in edini Slovenec, ki se lahko pohvali s svetovnim rekordom v poletih. Dan pred jubilejno obletnico smo se odpeljali na idilično in s snegom pokrito Jezersko, kjer danes 76-letni Šlibar živi zadnjih devet let. »Z veseljem praznujem vsakega abrahama,« nas je nasmejan sprejel in se začel spominjati dogodkov izpred pol stoletja.

Z zvinom do rekorda

»Ker sem prvi dan tekmovanja poletel 119 in 131 metrov, sem bi v krogu kandidatov za novi svetovni rekord, saj sem se pri obeh teh skokih prehitro odrinil,« se spominja. To je namreč pomenilo, da ima še kar nekaj rezerve. Ob tem je treba poudariti, da je Šlibar v Nemčijo prišel poškodovan, na državnem prvenstvu v Planici je namreč padel in si zvil gleženj. Po padcu sploh ni odšel k zdravnici, saj se je bal, da bo dobil mavec, s tem pa bi bilo njegovih sanj o Oberstdorfu v hipu konec.

V drugem skoku drugega dne tekmovanja pa mu je, kot pravi, uspel stoodstotni odriv. »Odrinil sem se v idealnem trenutku, tako da med poletom nisem delal prav nobene korekcije. Letel sem prek črt iz smrekovih vejic, ki so označevale daljave 100, 110, 120 in 130 metrov. Videl sem, da sem preletel tudi 140 in pristal v telemark. Ko sem se ustavil, sem gledal, kam bodo postavili vejico, pred ali za 140-metrsko črto. Ker sem imel poškodovan gleženj, sem sedel na tleh in čakal. Merili so pol ure,« se spominja mučnega čakanja.

Nato pa je uradni napovedovalec Bruno Moravec, po narodnosti sicer Slovak, najprej razveselil Slovence. Ob natančno 13. uri in 41 minut je Moravec Šlibarjevo daljavo najprej sporočil v slovenščini, šele nato so lahko tudi domačini, Nemci, izvedeli za rekordni skok, ki je tako po desetih letih postal nov svetovni rekord. Po razglasitvi njegove daljave je v trenutku postal mednarodna in domača zvezda, začeli so ga oblegati novinarji in tudi gledalci, zato je bila tekma za nekaj časa prekinjena, da se je navdušenje pod skakalnico vsaj malce umirilo.


VEČ V TISNAKI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Za nagrado je takrat dobil popolnoma nov avtomobil, spačka, seveda pa se je registrska številka končala z njegovo rekordno daljavo 141