Španski Green Com z Vasiljem Žbogarjem ponovno na repu

Dvodnevne regatne praske serije AC45 v San Diegu so dobili Novozelandci.

Objavljeno
14. november 2011 16.28
Posodobljeno
14. november 2011 16.28
F. S.
F. S.

SANDIEGO – Po kisli soboti (dežju, megli in šibkem vetru), ko niti superhitri dvotrupci razreda AC45 s petčlanskimi posadkami, sestavljenimi iz skoraj samih jadralskih zvezd, sicer številnim gledalcem niso mogli ponuditi obljubljenega jadralskega spektakla, je bilo v nedeljo, drugi in zadnji dan uvodne regate zadnje letošnje svetovne serije AC45 v San Diegu v Kaliforniji, sončno, toplo in za valobrani velikega kalifornijskega pristanišča sicer še vedno malo, a za lahke in hitre dvotrupce AC45 že dovolj razpihano, da je več kot 10.000 gledalcev prišlo na svoj račun. Tretja in zadnja regata letošnje svetovne jadralske serije AC 45 (po Cascaisu in Plymouthu je ameriški konzorcij Oracle februarja lani v Valencii osvajalce Pokala Amerike drag jadralski cirkus z devet dvotrupci AC45 novembra za en teden preselil še pod amerijske medijske žaromete, aprila in maja prihodnje leto pa se bodo predstave nadaljevale pred Neapljem in Benetkami) se konča v nedeljo, njen dvodnevni kislo-sončni uvod pa je bil popolno zmagoslavje Novozelandcev in posadke Emirates Team New Zealand krmarja Deana Brarkerja, ki so bili v skupnem seštevku na čelu že po regatah v Cascaisu na Portugalskem in Plymouthu v Angliji.

Dvodnevne regatne praske serije AC45 v San Diegu so dobili Novozelandci

V dveh sobotnih in štirih nedeljskih regatah so Kiviji enkrat zmagali, bili dvakrat krat drugi, enkrat tretji in po katastrofalnem startu v drugi nedeljski regati le sedmi. Regato za pokal Porti Cities so dobili z le 49 točkami. Drugi je bil ameriški Oracle krmarja James Spithilla (42 točk), tretji švedski Artemis krmarja Terryja Hutchinsona (41 točk), pod zmagovalnim odrom pa francoska katamarana Energy Team (40 točk) in Aleph (36 točk), Koreja (35 točk), Oracle 2 s posadko avstralskega krmarja Darrena Bundocka (33 točk) in Kitajska (32 točk), španski Green Com Racing s posadko slovenskega krmarja Vasilija Žbogarja pa z 22 točkami na repu deveterice.

Žbogarja zamenjal Španec Leon

Žbogarjev Green Comm je bil v dveh dneh pred San Diegom štirikrat zadnji (deveti) in dvakrat šesti. Vasilij Žbogar, ki ga je v nedeljo za krmilom zamenjal rezervni krmar Španec Fernando Leon in je bil kot gost na krmi lahko le opazovalec dogodkov na regatnem polju, je prve regatne praske pred San Diegom ocenil takole: »Ne bom rekel, da sta za nami slaba dneva. Dejstvo pa je, da bi morali biti boljši. Prepričan sem, da smo tudi lahko. Le potrpežljivi moramo biti. Optimisti, a realisti!«