Stave grozijo, v Sloveniji sum ostal

Na Hrvaškem nogometaše za zapahe, Uefa na preži.

Objavljeno
08. marec 2011 17.11
S. N./STA
S. N./STA
LJUBLJANA – Športne stave in cirkus okoli njih so v zadnjem obdobju največja grožnja športu, predvsem zaradi pranja denarja. Prav zato so že nekaj časa v uporabi posebni sistemi, ki ob domnevnih manipulacijah opozorijo pristojne organe, da lahko na določeni tekmi tudi kaj smrdi.

Uefa na preži

Nogomet ima kot najbolj globalni šport kar 90-odstotni delež celotnih športnih stav, zato je še posebno na udaru kriminala. Evropska nogometna zveza (Uefa) je zato že sredi prejšnjega desetletja s partnerji vzpostavila mehanizem nadzora stav z ugotavljanjem nenavadnega povečanja vplačil in zgodnjega opozarjanja.

Leta 2005 so nadzorovali 1800 tekem na leto, leta 2009 pa že 29.000 tekem 1. in 2. lige v 53 državah; med njimi tudi v Sloveniji.

Prvi Ukrajinec, pod lupo tudi Slovenca

Prvi, ki je dobil dosmrtno prepoved vseh dejavnosti v nogometu zaradi nečednosti pri stavah, je bil ukrajinski sodnik Oleg Orehov, s kaznijo pa sta se soočila tudi dva slovenska državljana – Dino Lalič in Admir Suljić, ki sta bila obtožena sodelovanja v aferi, ki so jo minulo leto razkrili na Hrvaškem.

Prvo uradno nameščanje izida so opazili leta 1915 med Manchester Unitedom in Liverpoolom.

Danes že 10.000 stavnic

Pred 15 leti je bilo na svetu 200 športnih stavnic in podobnih organizacij, leta 2010 pa že več kot 10.000, od tega jih ima kar 80 odstotkov stave v živo, ko tekme še potekajo.

Nelegalna ponudba in finančna nedisciplina motiv za stavo?

Stavi se o tem, kdaj bo padel prvi kot ali denimo, koliko bo rumenih kartonov. To še povečuje možnost manipulacij, saj lahko športniki in sodniki zaradi nelegalne ponudbe ali nedorečenih pravil stavijo na tekme, na katerih igrajo ali sodijo, novinarji pa na tiste, o katerih poročajo. Klubi, ki ne izplačujejo igralcem denarja, še povečujejo možnosti za nedovoljeno početje, obenem pa nekateri klubi v finančnih težavah dobijo denar za svoj obstoj, čeprav vedo, da je ta sumljivega izvora iz nelegalnih stavnic v Aziji. Prav neredni dohodki so bili glavni razlog, da je bilo vsaj 15 hrvaških nogometašev vpletenih v afero Offiside.

V Sloveniji pod drobnogledom vsaj štiri tekme

V manipulacije s športnimi stavami so vpletene tudi Slovenija – organi pregona so pod drobnogled vzeli naslednje obračune: Luka Koper : Nafta (3:0; 20. maja 2009), Labod Drava : Nafta (4:1; 11. aprila 2009), Labod Drava : Nafta (1:2; 18. oktobra 2009) in Hit Gorica : Nafta (3:1; 11. maja 2010).

Šapina za zapahi

Ni skrivnost, da je stavniška mafija zmeraj korak pred preiskovalci. V zadnjem času poteka osrednje dogajanje na azijskih trgih, kjer je nadzor otežen. Stave namreč potekajo neuradno v podzemlju, v igri pa so velikokrat ogromni vložki. Prav na azijskih tleh, bolje rečeno v azijskem podzemlju, je svojo kariero začel tudi Hrvat Ante Šapine, nesojeni kralj stavnic v Nemčiji, od koder naj bi s sodelavci namestil izide na 47 tekmah po Evropi.