Stojanović ima v ognju nova železa

Nogometni reprezentanti do 21 let so opozorili nase.

Objavljeno
07. november 2011 10.16
Posodobljeno
07. november 2011 10.27
Janoš Zore
Janoš Zore

Od oziranja za čudovitimi Ukrajinkami in pivskih dvobojev s Poljaki naslednje poletje ne bo nič. Slovenski nogometni navijači ne bodo šli na EP 2012. Medtem ko Evropa vroče pričakuje petkove tekme dodatnih kvalifikacij, razočarani Sloveniji ni preostalo drugega, kot da se ozre proti SP 2014. In se nasmehne. Po grenkem letu na zelenicah prihodnost namreč obeta veliko.

Kadrovske revolucije ne bo

Slaviša Stojanović bo danes objavil svoj prvi reprezentančni seznam. Kadrovske revolucije ne bo, je dejal ob imenovanju, obetajo pa se osvežitve iz mlade reprezentance, ki jo je načrtoval že Matjaž Kek. Morda še ne za prijateljsko srečanje, ki bo 15. novembra proti ZDA, a zagotovo do naslednje jeseni in začetka bojev za Brazilijo. Predstave članov mlade reprezentance do 21 let, ki po petih tekmah vodi v svoji kvalifikacijski skupini za EP, preprosto ni mogoče spregledati.

Prvi imeni reprezentance

Ob konkurenci kapetana ekipe do 21 let Rajka Repa, ki išče staro formo pri Muri, tudi od Joséja Mourinha pohvaljenega, a na mestu zadnjega zveznega igralca preveč igrivega Reneja Krhina, golgeterja Roberta Berića, izjemno talentiranega vratarja Jana Oblaka, člana Newcastla Harisa Vučkića, ki je v slovenski prvi ligi debitiral s 15 leti, in visokoraslega branilca Bologne Nemanja Mitrovića sta trenutno prvi imeni te reprezentance Dejan Lazarević in Kevin Kampl. Dresa z magičnima številkama 10 in 7 sta v pravih rokah.

Novi Turbo Rudi

Si predstavljate tehnično veliko bolje podkovanega Turbo Rudija? Lazarević se je v Sloveniji temu idealu najbolj približal. »Individualno je zelo močan igralec. Ne vem, ali sem kdaj že videl hitrejšega igralca z žogo,« ga je opisal selektor mlade ekipe Tomaž Kavčič. Enaindvajsetletni Ljubljančan se je po kaljenju v Domžalah leta 2007 preselil k moštvu Genoa. Lani je kot posojeni igralec nastopal v drugi italijanski ligi za Torino, poleti je prestopil k drugoligašu Padovi. Zadnja podaja mu občasno še ponagaja, a veseli podatek, da sodeluje v obrambnih akcijah. Hrvaški trener Ivo Šušak je prepričan, da bo – če bo le glava prava – v nogometu prišel zelo daleč.

Krhek, a pogumen

Drugi med mladimi, ki najprepričljiveje trka na vrata elite, je produkt nemške nogometne revolucije na področju dela z mladimi nogometaši in sin Mariborčanov Jožeta ter Anice na delu v Nemčiji. »Kevin je zelo živahen igralec in tudi tehnično dovršen. Čeprav ni ne vem kako postaven, prej krhek, je pogumen, drzen in se brez pomislekov spusti v dvoboje. Obenem je trmast. Pravim mu, da je pravi Pohor'c,« ga je za Delo opisal Kavčič.

Že kot 15-letnika ga je opazil Kek

Slovenija centralnega zveznega igralca, ki bi imel tako solidno razvite vse karakteristike – niso mu tuji zadrževanje žoge pod pritiskom, preigravanje, hitrost, delavnost, usmerjenost proti nasprotnim vratom –, še ni imela. Že kot 15-letnika ga je v službi mladih reprezentanc Slovenije opazil Matjaž Kek. Njegovi nasledniki so nanj pozabili, toda k sreči le za pet let. Podobno kot slovenskih strokovnjakov na NZS Kampl, ki nemškega državljanstva sploh nima, ni povsem prepričal niti stroke pri Bayerju iz Leverkusna, kjer je treniral od sedmega leta starosti. Članski dres lekarnarjev je oblekel le enkrat, spomladi na tekmi evropske lige, letos poleti pa se je zaradi želje po dokazovanju preselil k nemškemu tretjeligašu Osnabrücku.

Nujni za v boj z Brazilci

Mnenja o tem, kdaj bosta Lazarević in Kampl mentalno pripravljena, da jima Slaviša Stojanović nameni pravo priložnost za dokazovanje, so deljena. Njun čas se hitro bliža, v prid pa jima govori tudi dejstvo, da slovenska članska slačilnica v boju za Brazilijo nujno potrebuje vsestranske moderne zvezne igralce. Ravno takšne, kot bosta na kvalifikacijskem srečanju proti ekipi Litve do 21 let v četrtek v Novi Gorici slovenski številki 10 in 7.