Tininih zlatih devet stotink sekunde

Po Mateji Svet je Tina prismučala drugo slovensko zlato na dosedanjih SP.

Objavljeno
16. februar 2011 19.21
P. P., Ma. F./STA
P. P., Ma. F./STA
GARMISCH-PARTENKIRCHEN – Tina Maze je zmagala na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Garmisch-Partenkirchnu. Po prvi vožnji je imela Črnjanka 34 stotink prednosti pred Italijanko Federico Brignone, tretja pa je bila Tessa Worley.

Tina je povedala, da je bil pritisk pred drugo vožnjo zelo velik, saj je slišala, da je Federica prevzela vodstvo, zato je vedela, da mora pritisniti na plin.

»Dala sem vse od sebe, zdelo se mi je, da ta moja vožnja ne bo dovolj. Vedela sem, da bo šlo na tesno, saj nisem odpeljala najboljše vožnje,« je bila presrečna nova svetovna prvakinja. »Počutila sem se kot bik, ki ga spustijo iz vratc, « je svoje počutje med tekmo opisala Mazejeva.

Da je šlo za borih devet stotink sekunde, ji je povedal šele reporter Urban Lovrenčič. Tina je presrečna, da je bila sreča tokrat na njeni strani.

Maruša Ferk, druga Slovenka, je bila v prvo 29., v drugo pa je precej zaostala.

Slovenijo popeljala na tretje mesto

Sedemindvajsetletna Mazejeva je Slovenijo na lestvici držav dobitnic odličji na tem svetovnem prvenstvu popeljala na zavidljivo tretje mesto. Pred njo sta le Avstrija in Italija, glede na to, da so do konca prvenstva le še tri končne odločitve, pa Sloveniji skoraj zagotovo ne more uiti zgodovinska uvrstitev na tej lestvici, primerljiva z uspehi legendarne Mateje Svet na svetovnem prvenstvu 1987 v Crans Montani.

Tina Maze je osvojila štirinajsto odličje in drugo slovensko zlato na dosedanjih SP, prvo zmago je v zakladnico primaknila Mateja Svet v Vailu leta 1989 v slalomu. Za Mazejevo je to druga medalja na letošnjem SP po srebru v superkombinaciji, skupaj pa že tretja v karieri, saj je srebro v veleslalomu osvojila že na zadnjem SP pred dvema letoma v Val d'Iseru.

»Super je. Dolgo sem se borila za to zlato medaljo. Težko je bilo v drugi vožnji, saj je bila proga že močno načeta, a sem zdržala. Imela sem tudi super smuči,« je z vidnim nasmeškom na ustih dejala nova svetovna prvakinja s Črne na Koroškem.