Žemlja in Kavčič prvič na pesku v tivolski dvorani

Popoldne se začenja Davisov pokal, za igrišča v dvorani Tivoli 90 ton peska.

Objavljeno
04. marec 2011 08.28
P. P./STA
P. P./STA
LJUBLJANA – Ob 15. uri se bo v dvorani Tivoli začel dvoboj prvega kroga prve evroafriške skupine Davisovega pokala med Slovenijo in Finsko. Prva bosta loparja prekrižala najboljši finski igralec Jarkko Nieminen ter drugorangirani Slovenec Grega Žemlja, nato pa se bosta pomerila še Blaž Kavčič ter Harri Heliovaara.

Če bi sodili zgolj po uvrstitvah na lestvici ATP, je po prvem dnevu realno pričakovati izid 1 : 1, toda dvoboji za Davisov pokal so običajno nepredvidljivi in presenečenja se dogajajo. V prvem dvoboju je favorit Jarkko Nieminen, nekoč že trinajsti igralec na svetu, zdaj pa 87 mest višje uvrščen od Grege Žemlje (137.). V drugi partiji pa je položaj ravno obraten. Blaž Kavčič je 81. na svetu, Harri Heliovaara pa šele 287.
Nastop Slovenije v dvorani Tivoli bo zgodovinski z vsaj dveh vidikov.

Zgodovinsko v dvorani Tivoli bodo prvič peščena teniška igrišča

Mala dvorana Tivoli bo prvič v več kot 45-letni zgodovini prizorišče teniških dvobojev, hkrati pa se bodo varovanci Blaža Trupeja na peščeni podlagi, za katero je bilo porabljenih devetdeset ton peska, potegovali za obstanek v prvi evroafriški skupini. Doslej jim to v dveh poskusih, leta 1995 in 2001, še ni uspelo.

Pomemben dejavnik na dvobojih za Davisov pokal so tudi navijači. Glede na prodajo vstopnic – na voljo jih je še približno tisoč – se v dvorani Tivoli obeta bučno in navijaško vzdušje.

V soboto je na sporedu igra dvojic (ob 15. uri), v nedeljo z začetkom ob 12.00 pa sta na sporedu še dvoboja prvopostavljenih igralcev, Blaža Kavčiča in Jarkka Nieminena, ter drugorangiranih Grege Žemlje in Harrija Heliovaare.