Zmaje čaka naporna turneja v tujini

Poleg časovnih razlik bodo košarkarji izpostavljeni tudi velikim temperaturnim razponom.

Objavljeno
14. november 2011 13.11
Posodobljeno
14. november 2011 15.13
D. P.
D. P.
»Začenja se naša naporna turneja v tujini,« je Olimpijino odisejado prihodnjih šestih dni napovedal trener Olimpije Sašo Filipovski.

Od Rusije do Barcelone

Olimpija bo do konca tega meseca igrala proti ruskemu Unicsu (17. 11. – 5. krog Evrolige), Barceloni (6. krog Evrolige), Maccabiju (19. 11. – 8. krog Lige ABA) in Ciboni (9. krog Lige ABA). Vse štiri preizkušnje bodo na tujem parketu. Izidi pa bodo v precejšnji meri zakoličili nadaljevanje sezone.

Rothbart za dober vtis

»To je zelo pomembna tekma tako kot vse preostale v Evroligi. Z zmago v Rusiji bi lahko upali na uvrstitev v naslednji krog. Pričakujem, da bomo odigrali dobro tekmo ter da bomo dali vse od sebe,« je jasen 25-letni Robert Rothbart, ki je na nekaj zadnjih tekmah Olimpije dobro nadomestil Ratka Vardo. Na sobotnem srečanju je v Sarajevu rojeni izraelski državljan celo zapečatil usodo Krke s košem tik pred iztekom igralnega časa.

Izkušeni Rusi okrepljeni z Američani in Avstralcem

Filipovski je s strokovnim štabom že analiziral rusko ekipo, ki je v pretekli sezoni slavila zmago v pokalu Euro Cup. Za nagrado so dobili igranje v Evroligi, kjer so debitanti. V prvih štirih tekmah so dvakrat zmagali v gosteh (Galatasaray in Prokom) ter izgubili doma proti Sieni in Barceloni. Prvo ime zasedbe je reprezentant Bosne in Hercegovine Henry Domercant (19,3 točke/tekmo).

»Unics ima veliko izkušenih zunanjih igralcev. Dominira predvsem Henry Domercant, ki dosega odlične številke. Imajo tudi izkušenega Greera in nekaj drugih igralcev, ki so že dalj časa v Kazanu, kot na primer ameriški organizator igre Lyday. Imajo več izkušenih igralcev tudi pod samim košem, kot sta Savrašenko in McCarty, pripeljali so tudi Avstralca Jawaija iz Partizana. Gre za ekipo, ki goji izredno hitro košarko, so izjemno nevarni iz proti napadov,« začne Filipovski, ki zelo ceni tudi stanovskega kolega na klopi Unicsa. »Jevgenij Pašutin je postavil enostavno igro v napadu, ki dovoljuje veliko svobode in je prilagojena odličnih posameznikom, ki jih ima na razpolago.«

Sredi noči v Rusijo in Izrael

Pred Zmaji je naporna pot. Začnejo jo jutri zjutraj v Ljubljani, v Kazan prispejo nekaj po polnoči po ruskem času – s tremi urami pribitka slovenskemu. Olimpija bo trenirala le v četrtek dopoldan, prej dvorane in košev ne bodo izkusili. Srečanje bo na sporedu ob 17. uri po slovenskem času.

Sneg in sonce

Tudi v petek ne bo časa za počitek. Ob šestih zjutraj bo slovenski podprvak že potoval proti Tel Avivu, kamor bo prispel sredi noči. Poleg časovnih razlik bodo košarkarji izpostavljeni tudi temperaturnim razponom. Iz Ljubljane jih bo pospremil blag minus, v Kazanu pa jih bosta pričakala sneženje in minus devet stopinj. Povsem drugače je v Tel Avivu, kjer se čez dan ogreje tja do 25 stopinj.