Zmaji bodo morali za zmago bruhati ogenj

Obe ekipi imata v Evroligi dva poraza, za napredovanje v top 16 potrebujeta zmago.

Objavljeno
01. november 2011 19.30
Posodobljeno
02. november 2011 07.26
Drago Perko
Drago Perko
Union Olimpija že v tretjem krogu Evrolige igra tekmo, ki je ključna za nadaljevanje na evropski sceni. V Ljubljano je v torek na dan mrtvih (kako simbolično) prišla zasedba poljskega državnega prvaka Prokoma. Obe zasedbi sta z dvema porazoma začeli letošnjo Evroligo. Poraženec sredine tekme bo lahko rekel adijo četrtemu mestu, ki še vodi v top 16, hkrati pa prinaša tri dodatne tekme v domači dvorani (beri: nove evre, ki jih bolj potrebujejo Zmaji kot Poljaki, ki jih je recesija obšla).

»Želimo odigrati na najboljši mogoči ravni. Upam, da nas bodo podprli navijači, da bomo imeli šestega igralca. Moramo igrati štirideset minut dobro in ne samo dvajset. Proti Sieni smo, denimo, odigrali dobro drugo četrtino. Tudi proti Barceloni smo imeli dober del tekme, vendar moramo biti vseskozi povsem zbrani. Upam, da bomo s pomočjo navijačev premagali Prokom,« je povedal Sašo Filipovski, ki je torkovo novinarsko konferenco sicer preskočil, zato so se v klubu opravičili. Višja sila je naredila svoje. Precej bolj zgovoren je bil namestnik kapetana Damir Markota: »To tekmo moramo dobiti, če želimo imeti boljšo prihodnost v Evroligi. Za zdaj imamo super rezultat v Ligi ABA, smo še neporaženi, v Evroligi pa tokrat potrebujemo zmago, da ohranimo možnosti za napredovanje v top 16.«

Poljaki niso naivna ekipa, a ne več tako bogata, kot je bila včasih, ko sta tam igrala še sedanja člana Olimpije Radko Varda (2009–2011) in Goran Jagodnik (v sezonah 2002/03 in 2005/06). Moštvo od leta 2008 vodi Tomas Pacesas, ki se je podpisal pod dva največja klubska uspeha. Prokom je v sezoni 2008/09 prišel v TOP 16, leto za tem pa celo med osem najboljših v Evropi. Mnogi ta uspeh povezujejo kar z rusko košarkarsko funkcionarko Vero Vakulenko, ki je bila v teh dveh sezonah glavna operativka kluba, pred tem pa je delovala v CSKA in Uralu. Še v pretekli sezoni je v poljskem klubu deloval slovenski trener David Dedek, ki pa so se ga pred nekaj meseci odkrižali. Podobno usodo je pred dnevi doživel tudi Američan Devin Brown, ki ni navdušil.

Prvo ime poljske zasedbe je komaj 188 centimetrov visoki ameriški branilec Oliver Lafayette, ki na tekmo beleži po 13,5 točke, temu doda dve podaji. Poljaki igrajo zelo agresivno košarko in so izjemni atleti. Za uspeh doma in prvo domačo zmago bodo morali Zmaji igrati potrpežljivo, zaustaviti morajo njihovo pick 'n' roll igro, protinapad in skok v napadu. Olimpija in Prokom sta se nazadnje udarila v Evroligi v sezoni 2007/08. Zmagi sta ostali na domačih tleh. V Ljubljani je 6. decembra 2007 s kar 68 : 49 slavila Olimpija. Vodil jo je Memi Bečirovič, ki pa je mesec dni za tem zapustil Olimpijo. Tridesetega januarja 2008 so na svojem parketu zmagali Poljaki, tekmo pa je zaznamoval incident med Senegalcem Papom Sowom in Markom Miličem. Prvi je Milka s komolcem v obraz, drugi pa mu je vrnil milo za drago – z direktom v obraz. Četi Saša Filipovskega je jasno – nocoj se bo treba za zmago tudi stepsti.