Prozorni triki Blood and Honour Slovenija

Že v začetku tedna so me opozorili, da skupina ve, kaj raziskujem, in da so že pripravili načrt nekakšne "protipropagande".

Objavljeno
02. december 2011 12.51
Posodobljeno
02. december 2011 12.51
Anuška Delić, Ozadja
Anuška Delić, Ozadja
Upala sem, da mi tega teksta ne bo treba napisati. Med drugim tudi zato, ker se z mlini na veter, katerih funkcija je v splošnem ta, da razpršujejo fekalije, res nima smisla boriti.

Toda.

Pojasniti je treba ozadje "članka", ki ga je danes dopoldan objavil portal pozareport.si ter fotografij Zorana Jankovića s pripadnikom slovenske Blood and Honour in tremi mladenkami, oblečenimi v majice s karantanskim panterjem. Zato, ker sem zgodbo o pripadnikih Blood and Honour Slovenija med člani politične stranke dolgo in natančno preverjala. Predvsem pa zato, ker so me moji viri že v začetku tedna opozorili, da skupina ve, kaj raziskujem, in da so že pripravili načrt nekakšne "protipropagande".

Moji viri so mi povedali, da ima skupina Blood and Honour dve fotografiji Zorana Jankovića, eno s pripadnikom Blood and Honour, posneto na nogometni tekmi, drugo pa v neki gostilni, kjer se objema z njihovimi člani. Dejali so, da so za objavo takih fotografij, ki naj bi v bistvu pomenile podporo Blood and Honour Slovenija Zoranu Jankoviću, že dogovorjeni s portalom pozareport.si. (O tem, kaj njihovi privrženci in drugi ekstremni domoljubi menijo o njem, se lahko bralci sami prepričate s pomočjo googla.)

Vse to sem še isti dan povedala tudi svoji urednici. O tem v člankih o slovenski Blood and Honour nisem želela pisati, ker sem presodila, da bi bilo to kontraproduktivno in v službi interesov taiste grupacije. Pa tudi zato, ker se, kot zapisano, z mlini na veter nima smisla boriti.

Znano je, da je ista skupina s podobnimi triki že "prodrla" v medije, denimo v primeru novinarja Dnevnika Petra Lovšina. Poleg tega sem bila med raziskovanjem zgodbe obveščena tudi o tem, da so se pripadniki Blood and Honour po objavi prispevka na 24ur o njihovem koncertu v klubu Inbox ter povezavah s Slovensko vojsko in policijo, dogovarjali, da bi na oddajo Preverjeno plasirali lažnega skesanca, kar bi posledično spet izkoristili za blamažo medija. Ali so to storili ali ne, ne vem.

Kakor koli, zadnji tak poskus slovenske divizije Blood and Honour je bilo e-pismo "neke" Maje P, ki je Francu Juriju in Bojanu Požarju sporočila, da so med člani Slovenske demokratske mladine Žiri neonacisti, pri čemer je izpostavila Kristjana Podobnika alias Razy Kristjana. O tem je pretekli petek pisala Mladina. Drži, tudi Podobnik je, preverjeno, dejavni član Blood and Honour Slovenija, ampak njen vodja je - za tem še vedno stojim - Dejan Prosen. Razlika med prvim in drugim pa je v tem, da je Prosen nosilec funkcije v podmladku SDS (katere, se morajo člani med seboj očitno še dogovoriti), da bi imel kakšno funkcijo v stranki ali podmladku Podobnik, pa nam za zdaj še ni znano. Prosen je potrdil, da je član SDS, Podobnik pa je vsaj simpatizer, kar potrjuje fotografija obeh prijateljev z srečanja SDS septembra letos na Blegošu.

Kaj več tem šalabajzerskim poskusom preusmerjanja pozornosti od bistva ni treba dodati.