E-pismo bralke: Starši, otrokom pripravljajte zelene sokove

Idealno je, če jim to navado privzgojimo z lastnim zgledom in čim bolj zgodaj v življenju.

Objavljeno
18. september 2012 17.10
žabkar OK okvir SOK 1
Tamara Laris
Tamara Laris

V svojem pismu, ki je bilo objavljeno v Oni z dne 21. 8. 2012 pod naslovom Drugo mnenje, sem opisala nekatere zdravilne učinke rednega pitja zelenih kašastih sokov na telo. Zdaj bom nekaj vrstic posvetila učinku le-teh na naše umske sposobnosti.

Moj oče je preminil v začetku letošnjega leta. Zadnja leta je bolehal za Alzheimerjevo boleznijo. Žal sva živela v različnih krajih, ko pa sem ga obiskala, sem izkoristila priložnost in mu pripravljala zelene sokove. Prav neverjetno je bilo opazovati spremembe, ki sem jim bila priča. Če je ob mojem prihodu domov s težavo artikuliral posamezne besede, je bil po enem tednu rednega pitja sokov sposoben kratkega najenostavnejšega klepeta v najini priljubljeni italijanščini. Poleg tega se mu je pogled zjasnil, zopet je bil veder in nasmejan. Večkrat sem ga našla v kuhinji, kako se je ob mizi trudil z najosnovnejšimi telesnimi vajami.

Iz osebnih izkušenj lahko potrdim izjemne učinke rednega pitja zelenih kašastih sokov tudi na umske sposobnosti otrok in mladostnikov. Pri učenju so bolj zbrani, učijo se z večjo lahkoto in uspeh v šoli se jim izboljša.

Prosim starše, katerih otroci imajo motnjo pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo ali kako drugo podobno težavo za sodelovanje. Predlagam, da svojim otrokom vsak dan pripravljajo zelene kašaste sokove. Le-ti so še posebej učinkoviti, če hkrati zmanjšamo uživanje mesa in rib, prečiščenega sladkorja, škodljivih umetnih napitkov in postanih ter pogretih jedi. Otokom naj namesto tega postrežejo s čim večjo količino svežega sadja in zelenjave. Idealno je, če jim to navado privzgojimo z lastnim zgledom in čim bolj zgodaj v življenju. Namesto umetnih živil, polnih prečiščenega sladkorja, hidrogenizirane maščobe, soli in natrijevega glutaminata, jim na vidno mesto postavimo skledico z različnimi oreški ali narezanim jabolkom in drugim sadjem.

Po približno dobrem mesecu pitja zelenih kašastih sokov in bolj zdrave prehrane, se posvetujmo z otrokovim pediatrom. Zdravnik, ki se požvižga na interese farmacevtske industrije in mu je edini interes resnična dobrobit vašega otroka, bo verodostojno presodil, ali se je nemara vašemu otroku zdravstveno stanje izboljšalo in bo ustrezno ukrepal.

Postopek priprave zelenega kašastega soka sem opisala v omenjeni številki One. Podrobnejši opis teh sokov pa najdete v knjigi Victorije Boutenko Zeleno za življenje, ki jo je izdala založba Aura.

Z najboljšimi željami,