E-pismo bralke: Vladna naveza se je zaplezala na Gregorčičevi

Vpeti smo v prelomni čas. V ekonomskem, v političnem, v duhovnem pomenu besede.

Objavljeno
08. oktober 2012 19.42
jsu/MNENJA / SP
Tamara Laris
Tamara Laris

Čas, ki si ga navidezno ne bi nikoli izbrali za svoj okvir, smo ga vendarle konec koncev neizogibno proizvedli s svojim načinom mišljenja, delovanja, odzivanja...

Veliki nesmrtni mojster in učitelj s Himalaje (ki ga na tem mestu ne bom imenovala) je pred mnogimi leti napovedal »maha kranti« ali veliko uničenje, ki se ima zgoditi. Morda je imel v mislih uničenje javnega visokošolskega sistema, ki so si ga dotični postavili za svoje življenjsko poslanstvo (v stilu: ko bom velik, bom uničil slovenski izobraževalni sistem). Nemara nesprejemljivo politično kadrovanje v raznih nadzornih svetih. Ali pa preostalih sto anomalij. Tega ne vemo. Vemo, samo to, da se veliki svetnik v svojih prerokbah ni uštel. Ni se uštel tudi v primeru, če je predvidel, da bo sedanja oblast imela bistveno večje apetite, kot pa bo omejena sposobnost njenega prebavnega trakta.

Politična "elita" za svoje zlohotne ambicije nujno potrebuje med seboj sprte državljane. Potrebuje državljane, ki živijo v neprestanem strahu pred lastnim propadom. V takšnem patološkem ozračju, ki ga je ustvarila, odlično uspeva njena politična manipulacija. Manipulacija, ki bi med ljubečimi in srečnimi državljani v trenutku propadla.

Torej, če želimo izredne volitve, potem se moramo dovolj močno ljubiti. Prav tako močno pa moramo ljubiti svoje sodržavljan(k)e - kjerkoli, kadarkoli! To je tista čudežna beseda, ki je sedanja oblast nikakor ne zmore tolerirati.