Odprto pismo ministru za finance RS

Objavljeno
10. oktober 2012 18.12
reut_forint
S(Slovenija) R(Resnica)P(Poštenje)
S(Slovenija) R(Resnica)P(Poštenje)
Spoštovani g. minister!

Obračamo se vam kot aktualnemu ministru in sicer v zvezi s stanjem v bančnem sistemu, ki. je rezultat (ne)delovanja vseh vlad in političnih struktur v 20 let samostojne Slovenije. Kljub izjavi guvernerja Banke Slovenije,da je bančni sistem stabilen, so pa določene težave, ugotavljamo, da temu ni tako.

Žalostno je, da evropska skupnost ve več o stanju naših bank, kot naša vlada, zlasti v bankah kjer je lastnik država. Nekaj drugega je še bolj zaskrbljujoče. In sicer dejstvo, da nihče ne govori o odgovornosti tistih, ki so pripeljali bančni sistem v tako stanje kot ga imamo. Ali drugače povedano kot da ni nadzornega sistema v bankah. Vsaka banka ima upravo, ima notranjo kontrolo, ki je povezana z notranjo kontrolo Banke Slovenije in je odgovorna le njej in ne upravi banke. Notranja kontrola v bankah ima vse podatke o vseh bančnih plasmajih in vseh odstopanjih in je dolžna o vseh negativnih odstopanjih opozarjati upravo, notranjo kontrolo Banke Slovenije in nadzorni organ banke. Da tega niso počeli tako kot to nalagajo predpisi je povsem jasno.

Poudariti je potrebno tudi vlogo nadzora Banke Slovenije, ki je zatajila. Pa tudi sicer Banka Slovenije in tudi nadzorni organi v bankah so dolžni obravnavati redna poročila in tekoče stanje v banki ter po potrebi ukrepati, če ugotovijo določena odstopanja od normalnega poslovanja. Da to niso počeli vsi od kraja, ki smo jih navedli, je več kot očitno. Kaj pa zdaj in kako naprej? Predlagamo, da vsi nadzorni organi bank, Banki Slovenije in vladi naslednje ukrepe, če je seveda politična in poslovna volja za razčiščevanje zadev!?

Najprej zahtevati podatke iz kreditnih map vseh bank samo prvih 100 odobrenih bančnih poslov in ugotoviti, kdo je sodeloval pri odobritvi teh bančnih poslov., in ugotoviti, kaj se je dogajalo s tem poslom in kdo ga je spremljal, poročal, ukrepal. Vsi, ki so sodelovali, imajo imena in priimke. Nadalje ugotovite odgovornost uprav bank , kako in kdaj so ukrepale v zvezi z zavoženimi posli. Ugotovite kaj, kako in kdaj so ukrepale notranje kontrole v zvezi s temi posli, in kaj je storila notranja kontrola Banke Slovenije in če je bila pravočasno in kako obveščena o spornih poslih oz. če so vedeli za te posle. Če niso vedeli, je še huje, ker so odgovorni tudi za tisto kar bi bili dolžni storiti, pa tega niso storili. Glede na izjave guvernerja Banke Slovenije ,,da so storili vse kar so lahko'' naj se preuči tudi njegovo poročilo, kaj vse so storili, da so vseeno banke v tako slabem položaju.

Žalostno je, da praktično ni nikakršnih informacij sedanjih uprav in nadzornih organov kako mislijo sanirati stanje v svojih bankah, menda ne čakajo, da jih rešuje obubožano gospodarstvo in prebivalstvo, ki se itak komaj prebija iz dneva v dan.

Nadalje je treba razčistiti kako je s dokapitalizacijo NLB, pri kateri ste vi osebno sodelovali. Glede na to,da je stanje v državi več kot resno, ugotavljanje stanja ne sme dolgo trajati, saj imajo vse banke natančen pregled. Po ugotovitvi stanja zahtevamo,da objavite seznam vseh članov uprav, nadzornih organov, revizorskih hiš, ki so opravljale vsakoletno revizijo bank. Če tega, preko vzvodov, ki jih imate na voljo, ne boste naredili, potem bomo kot skupina državljanov, kateri gre samo za Slovenijo, s pomočjo javnosti začeli zaostrovati to vprašanje.

Bančni sistem je treba (po)čistiti, preveč navlake je v njem. Zato vam dajemo rok,da v 15 dneh, ker za to imate službe ukrepate tako, kot smo predlagali. Upamo,da je politična volja.

V nasprotnem primeru bomo uporabili vse legalne vzvode, ki so nam na voljo za razreševanje te zadeve, odgovornost za posledično stanje bo vaša in vlade katere član ste.

Če potrebujete razlago smo na razpolago.

Nam gre za Slovenijo.

S(Slovenija) R(Resnica)P(Poštenje):
Janez Butara, Remzo Skenderović,Rudolf Krošl, Janez Muhvič,Ernest Breznikar, Franci Medle, Boris Pogačar,Rafko Križman, Mitja Teropšič, Stane Jarm, Jože Butara, Anton Šuklje, Miha Molan, Ribič Jože, Darko Kastelic.