Pismo bralca: Noč poezije v Krakovu

Ljubitelji smo prišli na svoj račun.

Objavljeno
20. september 2012 17.21
Dušan Pirc
Dušan Pirc
V Krakovu je bil spet praznik poezije. Ljubitelji smo prišli na svoj račun, saj smo se imeli priložnost srečati s pomebnimi pesniki in bardi pete poezije, predstavniki različnih pesniških tokov in predvsem s poezijo samo. V teh dveh dneh smo lahko izbirali med pesniškimi turnirji, koncerti, nastopi posameznikov, spektakli, srečanji s pesniki in prevajalci in to ne samo poljskimi.

Omenimo samo nekaj predstav: multimedijska predstava srečanja dveh znamenitih poljskih pesnikov Gałczyńskega in Wyspiańskega v izvedbi eminentnih krakovskih gledališčnikov; potem večer pesmi Wisławe Szymborske, nobelove nagrajenke, prepletene s spomini nanjo njenih prijateljev; potem še zanimiv večer z recitalom katalonskega pesnika Xaviera Farréja in mehiškega pesnika Gerardo Beltrana. Poskrbljeno je tudi za ljubitelje avantgardne in digitalne poezije. Mestna občina Krakov pa je tudi soorganizator podobnih prireditev, poleg noči poezije, še noči muzejev in noči gledališč v okoliških mestih: Miechów, Nowy Sącz, Oświęcim.

V Krakovu pa je sobota, 8. septembra, na Glavnem trgu potekala v znamenju Adama Mickiewicza in njegovega Gospoda Tadeja. V sklopu vsepoljskega projekta »Narodnega branja«, ki ga je predlagal predsednik Poljske Bronisław Komorowski, v katerem govori o „populariziranju branja, o potrebi po večji skrbi za poljski jezik in krepitvi kulturne in narodne skupnosti s pomočjo javnega branja klasikov poljske literature«, je bil prvi na vrsti prav Mickiewiczev Gospod Tadej. Istočasno so ga brali v 32 mestih Poljske. Ob 10. uri po znamenitem »hejnau« (prekinjeni melodiji iz Marijine bazilike), se je začelo branje Gospoda Tadeja v izvedbi krakovskih igralcev.
Na fotografiji sta: Anna Dymna in Krzysztof Orzechowski.