Pismo bralca: Slaba banka, kaj je to?

Slaba banka se praktično ustanovi iz nič in tja se prenesejo slabe naložbe oz. terjatve drugih finančnih ustanov.

Objavljeno
10. oktober 2012 17.52
sipic/MNENJA/SOBOTNA
Dejan Knežević, dipl.org.-menedžer
Dejan Knežević, dipl.org.-menedžer
S tem se poslovne ali državne banke in tudi zavarovalnice očisti slabega kapitala in njihova bilanca čez noč postane pozitivna. Vendar pa se nihče pri tem ne vpraša, kdo da denar slabi banki za poplačilo vseh slabih naložb, ki so sedaj na enem mestu, torej v t.i. slabi banki?

Namreč, če v nek monetarni bazen plasiraš slabe terjatve, je le te potrebno poplačati z zdravim kapitalom, torej likvidnim oz. takoj razpoložljivim denarjem. Od kje banki ta denar? Ena možnost je, da država dobi denar preko notranjih transakcij oz. preko prerazporeditve notranjega kapitala (varčevanje preko strukturnih reform - novo nastali kapitalski presežki ali državni holding), kjer se zadolženost države ne poveča. Lahko pa država denar dobi preko najetja kreditov pri npr. tujih bančnih ustanovah, IMF-u itd. - zadolženost države se poveča. Ob tem pa predstavniki mednarodnih finančnih institucij (IMF, ECB, OECD itd.) hodijo na delovna srečanja v Slovenijo in zagovarjajo nujno sprejetje reform, če želimo najti izhod iz finančne krize. Tretja možnost so obveznice, vendar za kritje teh država potrebuje denar in smo ponovno dobili odgovor na vprašanje, od kje se lahko pojavi denar?

Možna slabost slabe banke? Tu se lahko v sistem vključi bodočo namensko slabo terjatev. Podjetje ali funkcijsko močni posameznik dobi kredit, ki ga ne vrne (ali pa jim je kredit izdan po 1,6% obrestni meri), pri tem ustanova ali funkcijsko močan posameznik lažje ustvarja dodani kapital, hkrati pa se obveza podjetja ali posameznika, ki se lahko ne izpolni prenese v slabo banko in s tem pridemo do odličnega posla. Takšna praksa se lahko izvaja že sedaj, na drugi način, hkrati pa se v bližnji prihodnosti preko slabe banke zadeva še bolj poenostavi.

In še ena misel, zakaj se ne ustanovi slaba banka za državljane? S tem bi se državljani očistili slabih terjatev in pristali čez noč na večji prihodkovni strani lastnega družinskega proračuna - potrošnja bi narasla, posledično temu pa bi narasel tudi davčni priliv v državni proračun. Tako pa se slaba banka ustanavlja za ustanove, ki hkrati zaostrujejo kreditne pogoje državljanom in podjetjem. S tem pa se vpliva na celotno ekonomsko in gospodarsko situacijo v državi, ki naj bi se z ustanovitvijo slabe banke izboljšala. Pa je res tako?

Spletna stran: www.znanje-kapital.com
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.