Pismo bralcev: Politična prostitucija

Ljudje so glasovali za svetlo prihodnost, padli pa so v mračno preteklost.

Objavljeno
26. januar 2012 17.01
Dr. Igor Velkavrh
Dr. Igor Velkavrh
Dvoličneži so asimetrični. Pred teboj ne stojijo s svojim licem, ampak te varajo s tvojim lastnim licem. Dvoličnež prevzame svojo identiteto od drugega in jo uporablja proti njemu. Zato na vsak razumen komentar reagira povsem paradoksalno in te napade s tvojimi lastnimi argumenti. Kajti on je postal ti in ti on. Zavzel je tvoje mesto, ti pa nimaš moči, da bi ga brcnil ven. In to je najtežje razrešiti. Na primer, desničarji so tajkuni, vendar govorijo levičarjem tajkuni ste; desničarji uporabljajo sovražni govor, vendar pravijo levičarjem nestrpni ste; desničarji prevzemajo oblast in pravijo levičarjem, samo za oblast vam gre. Kako razrešiti takšen paradoks? Dokler nimaš poguma tega prepoznati in za tem stati, nemogoče.

Janša je izsilil predčasne volitve in jih izgubil, to je jasno. In to v okoliščinah, ki mu ne bi mogle biti bolj naklonjene. Sprožil je nezaupnico vladi, ki je imela najnižjo podporo v zgodovini, in izgubil. Sedaj pa prihaja na oblast. Kako je to mogoče? Očitno volilci niso vedeli, za koga glasujejo, ko so dali svoj glas Virantu in Žerjavu, sploh pa, ko so ga dali Erjavcu. Desnici je uspelo blokirati relativnega zmagovalca volitev in nato s pomočjo izdajalskega prestopa levosredinskega DeSUSa skleniti koalicijo prevare. Ljudje so glasovali za svetlo prihodnost, padli pa so v mračno preteklost.

Celotna zgodba je skrb zbujajoča, vendar to ni najbolj žalostno. Najbolj žalostno je gledati lasten narod, kako propada v apatiji in nemoči ter kako mu zaradi pomanjkanja analize in zdrave logike začenjajo vladati hinavci. Kdaj so ljudje tako podlegli?

Poglejte medije. Že pred volitvami so bili prizanesljivejši do desnosredinske opcije, po volitvah pa so postali povsem pristranski in klečeplazni. Nihče si več ne upa reči žal besede zoper Janšo in desnico, po Jankoviću in Türku pa udrihajo kot za stavo. Celotna desnica se vede kot ogrožena vrsta in vsako razumno analizo označi za napad in grobo kršitev njihovih pravic ali politični konstrukt. Njihove ksenofobne in šovinistične izpade pa naj bi tolerirali kot svobodo govora. In tako mediji kot tudi državljani podlegajo histeriji njihovih dvojnih meril, kar je tudi eden od razlogov, da sedaj ti dvoličneži prevzemajo oblast proti volji, izraženi na volitvah. Narod pa kar molči.

Prišli smo že v stanje, ko je reči nekaj razumnega ali normalnega že nevarno. Na poziv državljanov in sindikatov stranki DeSUS, naj ne vstopi v desnosredinsko koalicijo, so se glavni akterji odzvali, kot da gre za bogokletje pri skrunjenju svete zaveze. In tako so reagirali ti, ki so z vso objestnostjo dobesedno pomendrali Jankovića pri sestavljanju koalicije, do katere je imel legitimno pravico po volji naroda. Vendar jim tega ni mogoče pojasniti. Ti paradoksi so zastrašujoči, še bolj zastrašujoče pa je, da tega ne vidijo ne ljudje in ne mediji.

Ko je Janša po razglasitvi rezultatov predčasnih volitev pozival na ponovne predčasne volitve, so vsi le vljudno kimali. Sedaj pa, ko so ponovne volitve še edina legitimna, pravična in sploh normalna opcija, si tega nihče ne upa reči na glas. Predsednik Türk je imel dovolj poguma, da ni podprl Janše kot mandatarja. Ni pa imel dovolj poguma reči: »To kar se dogaja, ni po volji naroda, ljudje niso tako glasovali.«

Kajti ta samovoljna koalicija se boji ponovnih predčasnih volitev, ker je njihovo lice razkrito pred ljudmi, ki jih vidijo in jih gotovo ne bodo ponovno podprli. Vendar, dokler ljudje ne bodo imeli dovolj moči in poguma, zahtevati ponovnih volitev, bodo imeli prevaranti moč v njihovi nemoči.

Narod, zbudi se! Zahtevaj ponovne predčasne volitve, saj šele sedaj vidiš, koga si volil!

Vladajo ti ljudje z masko tvojega lica, ker svojega nimajo, ti pa se bojiš za svoje lice in jim ne upaš reči: »DOVOLJ JE!«

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.