Prvi zvonček v Botaničnem vrtu

Prva lastovka še ne prinese pomladi, tudi prvi navadni mali zvonček zime še ne prežene.

Objavljeno
19. december 2012 18.19
Jože Bavcon, Botanični vrt
Jože Bavcon, Botanični vrt

V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani navadne male zvončke intenzivno raziskujemo že več kot desetletje. Med preko 3000 lončkov v katerih rastejo primerki iz različnih delov Slovenije se da ugotoviti marsikaj zanimivega. Med njimi to, da tisti, ki so doma iz tople Slovenske Istre tudi v Ljubljani najprej zacvetijo.

V letu 2011 so prvi zacveteli že konec decembra, v Ljubljani pa se je prvi razcvetel že 3. januarja 2012. Letošnja dolgotrajna suša, nato dež, prvi sneg oktobra in že prava zima v prvem tednu decembra pa sta prvega vzbudila k cvetnju še prej. Zacvetel je te dni, ko se je danes pokazalo sonce, pa se je povsem razprl. Tudi ta je tako kot tisti prvi, ki najprej zacvetijo, iz tople slovenske Istre.

Če so razmere ugodne, zemlja ni zmrznjena, potem so to v zbirki vedno tisti, ki prvi zacvetijo. Če pa je zima normalna z dovolj snega in mraza, pa seveda počakajo. Sedanja otoplitev je bila po obdobju nizkih temperatur dovolj, da se je njihov ura že odprla.

Če bi se to zgodilo pri vseh, potem obstoji nevarnost, da bi vsi ostali neoprašeni, ker lahko ponovno zapade sneg in tedaj ni opraševalcev. Zato večina vedno zacveti tedaj, ko so razmere zanje že ugodne, nekaj pa je tudi izredno poznih. Čeprav velja za žužkocvetko, pa navadni mali zvonček prav tako lahko opraši tudi veter.