Smrt empirični evalvaciji, svoboda uravnoteženi masturbaciji!

Bi zaupali vodenje svojega podjetja ali gradnjo hiše strokovnjaku, katerega realni rezultati so polom za polomom?

Objavljeno
09. oktober 2013 19.56
šipič MNENJA/SOBOTNA
Tomaž Pangeršič
Tomaž Pangeršič

Ste se vprašali, kako je sploh mogoče, da arhitekti slovenske nočne more, ki so neposredno odgovorni za stanje v državi, kljub popolnoma jasni odgovornosti danes dobivajo v medijih prostor za razprave o možnem izhodu iz krize in načinu reševanja države? Ali so naši mediji popolnoma zblazneli? Verjetno bo držalo dejstvo, da so služabniki kapitala, vendar to, kar se danes dogaja v aktualnem političnem in medijskem prostoru, že meji na popoln absurd!

Po ogledu oddaje Tarča, dne 3. 10. 2013, mi ni preostalo drugega, kakor da se zatečem k Monty Pythonovem skeču »Gumby brain specialist«. V tej umobolnici demagoške masturbacije si slehernik pač mora poiskati nekaj, kar mu pomaga ostati priseben.

Bodimo realni: popolnoma nobena resna inštitucija ne bi zaposlila arhitekta, katerega rezultati delovanja so bili tako jalovi, da niso uničili le samega projekta, temveč tudi ogrožali življenja ljudi. Bi zaupali vodenje svojega podjetja ali gradnjo hiše strokovnjaku, katerega realni rezultati so polom za polomom?

Bi, vendar le, če ste popoln idiot ali pa ste zaradi informacijske manipulacije zavedeni. Menim, da državljani Slovenije nismo idioti, smo pa zagotovo žrtve medijske manipulacije, ki je svojo vlogo empirične evalvacije zamenjala za demagoško masturbiranje.

Poglejmo si samo dva ključna igralca: Janez Janša in Zoran Jankovič. Janša, odkrit simpatizer nacistične kolaboracije, osumljenec trgovanja z orožjem in umetnik perverzne ideološke manipulacije, ki rad plačuje v gotovini in je genij demagogije. Zopet je začel s premišljeno izdelano manipulativno strategijo, ki se že tako pogosto ponavlja, da me čudi, kako ga res redki spregledajo. Rezultati so takoj vidni: SDS je zopet v igri. In kdo mu to perverzijo omogoča? Mediji! Zakaj ravno oni? Ker so nezmožni empirične evalvacije! Danes imamo možnost popolnega vpogleda v razloge za polom Slovenije. Poznamo akterje, podpisnike zakonov, poznamo pretekle programe, obljube, skratka vse podatke za pošteno empirično evalvacijo! Mediji, zakaj nam ne postrežete s konkretno shemo popolnega prereza politike zadnjega desetletja? Si ne upate? Vam to prepoveduje lastnik ali pa ste pozabili, kaj pomeni raziskovalno novinarstvo? Vsem je jasno, da Janša nikoli ne bo pristal na javno soočenje oziroma intervju z naslovom: »Revizija učinkov političnega delovanja na empiričnih podatkih«, kajti on ne samo, da ne priznava slovenskega pravnega sistema, on prav tako ne priznava osnovne matematične logike. On je nadčlovek! Tako je mislil tudi Hitler! Zato pozivam medije, da zaradi odgovornosti do družbe ne objavljate več popolnoma nobenega mnenja tega krvnika naše družbe, preden se ne sooči s strokovnim zagovorom svojih preteklih dejanj. Strokovnem in ne demagoškem - velika razlika!

Pa pojdimo h geniju kreativnosti, človeku, ki je sposoben iz čolna narediti letalonosilko, velikemu guruju podjetništva Zoranu Jankoviču. Ste opazili, kako mediji evalvirajo njegove dosežke? Uporabljajo empirično neizpodbiten dokaz: dela dobro! Ali ste resni? Kako vas ni sram? Ko prebivalci četrtne skupnosti LJ-Polje zaslišimo to argumentacijo, nam postane slabo, sprašujemo se, ali živimo morda na drugem planetu. Četrtna skupnost zavzema najmanj 7 % celotnega mesta in tu se zadnjih 15 let ni storilo popolnoma NIČ. Pa ne, da bi želeli prelepe mostove ali pa vklesano Zdravljico na Zaloški, ne, želimo le kolesarsko stezo, ki nas bo varovala pred velikimi tovornjaki, omejitev ogabnega smradu iz tovarne KO-TO in še nekaj malenkosti (vitalno infrastrukturnih). Marsikdo bi menil, da smo pač neorganizirani. Napaka, iniciativa že 14 let poizkuša doseči vsaj »higienski minimum« bivanja. Župan nas ne sliši, ker so vrata za nas vedno zaprta. Morda je problem, ker iniciativa ni strankarsko opredeljena? Vam je to kaj znano? In temu se reče urbanistični trajnostni razvoj mesta?

Bili naj bi »velika srečna družina« - bolna šala človeka brez smisla za humor. Bodimo resni! Prepričan sem, da je tako zapostavljenih prebivalcev Ljubljane še veliko več, saj župan kot mesto razume le radij 5 km od centra. In kje so konkretne študije? Kje je evalvacija? Koliko je zapostavljenega prebivalstva, ki enako kot ostali v centru plačujemo v mestno blagajno, vendar od tega nimamo nič. Še vedno nismo zasledili podatkov o rentabilnosti občine, raziskave o možni koncentraciji lastnine od njegovega županovanja dalje. Kdo so ti lastniki? Ali med temi lastniki obstajajo kriminalne zveze? Favoriziranje izvajalcev in še mnogo kazalcev, ki jih preprosto ni, da bi človek resno razumel učinek delovanja. Kakšna asociacija na Potemkina? Še več, primer Jankovič je idealen za razumevanja trajnostnega razvoja na celotnem področju Slovenije. Bogat center in zanemarjanje regionalnega razvoja. Pojdimo dalje. Jankovič je ocenjen kot izjemno sposoben manager. Pa je res? Zakaj potem njegovo podjetje, ali kot naivneži radi verjamejo, podjetje njegovih sinov, propada oziroma deluje na meji kriminalnega?

Morda pa je Janković sposoben le v podjetjih, ki so v državni lasti, kako prikladno, mar ne? Morda je njegov moto »delam« v resnici »najprej tvoje, potem pa vsak svoje«. Razmislite!

Skratka ciklična zgodba politične demagogije brez empirične evalvacije se zopet ponavlja, scenariji so izpiljeni in utečeni. Razmislite, mediji, ali tako imenovani »varuhi demokracije«, kakšna je vaša osnovna vloga. Vse niti imate v rokah, vprašanje je le, ali ste svojo družbeno kritično vlogo zamenjali za neargumentirano masturbacijo in hlapčevanje kapitalu? Čas je za resno EMPIRIČNO EVALVACIJO! In ne pozabite v njo všteti še vse ostale aktualne strankarske voditelje, poslance, eminentne ekonomske strokovnjake, voditelje sindikatov in gospodarskih zbornic, ki so svojimi idejami in dejanji kreirali to abotno politiko. Naj bo moto do naslednjih volitev (ki so dejstvo) « Očistimo Slovenijo«. Naklada in gledanost, se vam bosta vsekakor dvignila, bodite brez skrbi, saj je družba lačna dejstev!