Včasih so peke zaradi takih napak namakali v Ljubljanici

Tehtnica v trgovini je pokazala drugačno težo kruha kot tehtnica doma. Kaj je narobe s tehtnicami v Sparu?

Objavljeno
08. november 2011 09.16
Posodobljeno
08. november 2011 09.31
Bralec
Bralec
Praviloma kupujem polovico 800 gramske štruce in nekajkrat mi je padlo v oči, da je polovica, ki sem jo kupil in je bila na pogled manjša od druge polovice, tehtala več kot 400 gramov. Nekega dne sem jo stehtal doma in ugotovil, da jena nalepki pisalo 48 dag, dejansko pa je tehtala 39 dag. Seveda se zaradi nekaj centov nisem vračal. Ampak doma sem tehtanje ponovil in ugotovil, da je teža včasih pravilna, včasih pa se razlikuje od 4 do 9 dag od teže, deklarirane na nalepki, s katero zalepijo vrečko.

Pred tremi tedni, ko sem ponovno dobil vtis, da mi je dala prodajalka manjšo polovico, teža na nalepki pa je bila 47 dag, sem stopil do tehtnice za sadje in stehtal kruh v trgovini. Glej ga zlomka, teža je bila manjša kot 40 dag. Vrnil sem se k prodajalki in jo vprašal, koliko tehta kruh. Dala ga je na tehtnico, ki je pokazala 47 dag. Pokazal sem ji nalepko iz tehtnice za sadje, kjer je bila teža nižja in prodajalka se je zmedla.

Začela je prestavljati tehtnico, dvigovala jo je in spuščala, potem pa kruh ponovno stehtala in teža je bila do grama natančno taka, kot na nalepki iz tehtnice za sadje.

V službi sem pomislil, da se to ne dogaja samo meni in da 10 do 15 % višja teža pomeni toliko dražji kruh za vse, ki jim ga napačno stehtajo. Poklical sem poslovodkinjo in ji povedal za svojo izkušnjo. Opravičevala se je in med drugim omenila, če sem prav razumel, da je tehtnica povezana tudi s centralo.

Čez nekaj dni sem ponovno stehtal kruh (doma) in ugotovil, da so mi ga v Sparu zaračunali 45,4 dag, dejansko pa je tehtal nekaj manj kot 40 dag. Ne vem, ali gre za napako ali "napako". Prav tako ne vem, ali se to dogaja tudi z drugimi tehtnicami, kjer tehtajo dražje proizvode, npr. delikatese. Vem pa, da se te "napake" ali napake ponavljajo tako, da včasih tehtnica kaže natančno težo, drugič pa napačno. Ampak nikoli prenizke. Pomislil sem celo na sistemsko "napako", na katero človek pri vseh tej tehnologiji sploh ne pomisli. Včasih so peke zaradi takih napak namakali v Ljubljanici.

Danes je sledilo nadaljevanje. Ker sem opazil, da je teža kruha, ki sem ga danes kupil, na oko previsoka, sem v trgovini stopil do tehtnice za sadje in  ugotovil, da je teža kruh 41 dag, na nalepki, ki sem jo dobil na vrečki za kruh, pa 49 dag. Vrnil sem se k prodajalki za kruh in jo vprašal, kako je  mogoče, da je na njeni tehtnici kruh 8 dag (20 % ) težji. Ponovno je dala kruh na tehtnico, pokazala, da tehta 49 dag in mi ga vrnila z besedami: »Vzemite ali pa ga pustite tukaj.« No, storil nisem niti enega niti drugega, pač pa sem zahteval poslovodkinjo. Ker je ni bilo, je prišla namestnica, ki je uredila zadevo. Tehtnica se je zataknila. Namestnica se je opravičila in zagotovila, da bo o zatikanju tehtnice obvestila vse prodajalke.