Fotografija tedna: Nikita Xever

Tokratno izbranko tedna ocenjuje Nedelov svetovalec Jure Kravanja.

Objavljeno
24. januar 2014 15.43
Jure Kravanja, Nedelo
Jure Kravanja, Nedelo

»Fotografija je nastala zgodnjega novembrskega dopoldneva v središču Ljubljane. Linije svetlobe na tleh vodijo pogled do stavbe, ki je s svojimi horizontalami v ostrem nasprotju z živahnim uličnim vrvežem. Nevtralno in jasno nebo sem potemnil, da bi bilo protiutež drugim elementom,« je povedal avtor tokratne fotografije tedna Nikita Xever.

Oprema: Nikon D7000, Nikkor 17-35/2,8

Nastavitve: f 22, 1/50 s, ISO 200, F 17 mm

Komentira Jure Kravanja

 

Tehnika

Zaprta zaslonka vam je omogočila, da ste pridobili večjo globinsko ostrino. Pretvorba v črno-belo izpeljavo je poudarila dinamično dogajanje na ulici, prav tako kontrast med staro in novo arhitekturo. Kakor ste dejali v spremni besedi, ste nebo v postprodukciji potemnili. S tem ste občrtali stavbe, zlasti stekleno v ospredju. Majhen primanjkljaj, lisasto nebo, pa se bo dal zlahka odpraviti.

Kompozicija

Dodana vrednost te fotografije so svetlobni pasovi na tleh ulice, ki v trikotni kompoziciji tečejo od našega pogleda k stavbi. Hkrati pa ti žarki tkejo zanimiv svetlobni vzorec, ki mu mimoidoči s svojo hojo spreminjajo ritem. Prijetne so tudi linije ceste ter ne nazadnje smer gibanja ljudi in vožnja vozil. Linija stavb na desni strani fotografijo lepo uokvirja in jo hkrati enakomerno obtežuje. Če bi šli v podrobnosti, bi dejali, da je škoda, ker noga levega pešca ni ujeta v celoti, vendar je to samo malenkostna opazka.

Žanr/vsebina

Danes opazujemo utrip novembrskega dopoldneva v Ljubljani. Niste prikazali samo živahnega življenja ulice, temveč tudi zelo dobro ujet kontrast med staro in novo arhitekturo. Vrednost fotografije poveča še ujeti trenutek, ki je razpršil svetlobo in jo razpotegnil čez cesto.

Ta dobra fotografija spada seveda v poulično fotografijo, saj ste jo napolnili z vsemi želenimi in pričakovanimi prvinami tega žanra. Odlično vam je uspelo.

Nasveti za izboljšave

Pri fotografiranju:
Posnetek pravzaprav ne potrebuje nobenih omembe vrednih sprememb.

Pri obdelavi: Vaša fotografija je zelo dobra, zato boste z malenkostnimi popravki zlahka dosegli še boljši vtis. Priporočamo vam, da se z dodatno postprodukcijo znebite motečih lis na nebu, zlasti svetlega sijaja ob robovih zgradb. Ker je spodnja tretjina prezasenčena, jo posvetlite in videli boste, da se bo obneslo.