Od srede do srede: Žerdin in Markeš o Jankoviću

Delova politična analitika o motivih morebitnega »comebacka« Zorana Jankovića na vrh PS.

Objavljeno
02. oktober 2013 19.11
janković
video: Ante Orlić, Delo.si
video: Ante Orlić, Delo.si

Ali Žerdin in Janez Markeš menita, da sta se v zadnjih dneh zgodila dva apokaliptična klica - Janšev, o prihodu trojke, in Jankovićev, »kandidiral bom«.

Janša je zavohal kri, prehitel dogodke in evropsko trojko povabil v igro. Utegne se spet zgoditi, da bo poenotil levico, da bi se zakrpala.

Zanimivo vprašanje je, ali bo Državljanska lista, z Gregorjem Virantom na čelu, pokazala resnost, ko bo Janković postal predsednik stranke PS ali šele potem, ko se bo začel vmešavati v delo vlade. Markeš meni, da si Virant - njegova karma gre sicer skupaj s problemi - utegne privoščiti elastičnost. Počakati bo moral, ali bo Bratuškova še naprej vodila vlado in ji dal možnost za razkol.

Zoran Janković in Janez Janša sta si po političnem profilu bolj podobna kot Janković in Silvio Berlusconi. Oba skupaj sta pol Berlusconija.

Delova politična analitika v videokomentarju tudi o tem, kakšni scenariji se lahko zgodijo do kongresa PS, nekaj besed pa posvetita tudi današnjemu komentarju v Delu nekdanjega finančnega ministra Franceta Križaniča Umor države.

»Če se Slovenija ne namerava odvezati mafijskemu plenu, potem je bolje, da se zruši politika in se vse na novo ustanovi,« meni Markeš. »Da se ne bi nič spremenilo, se mora vse spremeniti,« meni tudi Delova novinarka Mimi Podkrižnik v današnjem članku Francoski krizni izzivi.

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje o pogovoru pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.