Skrivnostni svet Hermana Pivka

V mariborski galeriji UGM so na ogled dela Hermana Pivka.

Objavljeno
17. september 2013 13.00
V. V., Delo.si
V. V., Delo.si

Herman Pivk (Ljubljana, 1963) je končal grafični oddelek Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Študiral je na Pedagoški akademiji v Ljubljani, na oddelku za zgodovino in likovni pouk, kjer je diplomiral pri prof. Ivu Mršniku na temo Portret v fotografiji. Deluje kot samostojni ustvarjalec na področju kulture.

Je uveljavljen ustvarjalec s področja fotografije. Po začetnih "čistih" fotografijah se je sredi osemdesetih let posvetil fotografiji, ki jo z različnimi ustvarjalnimi postopki obdeluje v procesu razvijanja. To ga odmika od klasično pojmovane fotografije in približuje subjektivnosti in unikatnosti slikarskega medija.

Z nenavadnim podajanjem resničnosti in izvirno osebnim jezikom vnaša nov pogled na fotografski medij ter v tem smislu zaseda posebno mesto med sodobnimi slovenskimi fotografi.

Herman Pivk razstavlja in predstavlja svoja dela na svojstven način. Gledalca ne vodi z logiko pripovedovalca zgodbe, temveč z nizanjem podob ustvarja določene zaznave, povezave in občutke. Pred gledalcem se utrinjajo drobci podob in izstopajo iz teme noči.

Njihova hipna, a z lučjo osvetljena prisotnost, je enako krhka kakor naša lastna in v tem so nam bliže, kot se zdi na prvi pogled. Intenzivne podobe gledalca ne puščajo neprizadetega, vsekakor pa puščajo odprt prostor za lastno branje.

Več o avtorju in njegovih delih na spletni strani www.hermanpivk-foto.si, kaj še je o razstavi, ki bo v mariborski galeriji do 13. oktobra, zapisala kustosinja Andreja Borin, pa na spletni strani UGM.