naredimo potisk tekstila z listi in cvetovi

Dolgočasno tkanino popestrimo tako, da s pomočjo kladiva nanjo natisnemo cvetlične vzorce.

Objavljeno
29. september 2012 17.16
Smeduemd NEDELO
Maja Prijatelj, Panorama; video: Ante Orlić
Maja Prijatelj, Panorama; video: Ante Orlić
Za izdelavo rastlinskega potiska potrebujemo:

– staro rjuho ali kakšno drugo tkanino (svetle barve)

– liste dreves, grmovja in cvetja (biti morajo sveži)

– kladivo

– leseno, kovinsko ali plastično ravno podlago

Večino tkanin najbolj ravno »odrežemo« tako, da zarežemo le nekaj centimetrov v smeri poteka niti in jih nato raztrgamo. Kos tkanine razprostremo po mizi, ki jo prej zaščitimo z leseno, kovinsko, plastično ali kako drugo ravno trdo podlago.

Najprej lahko na manjšem kosu tkanine naredimo testni potisk z listi in cvetovi, ki so nam všeč; njihova barva se na tkanini lahko spremeni, kar je odvisno od vrste pigmenta v rastlini in snovi, s katerimi je obdelana tkanina. Nato se lotimo glavnega kosa tkanine. Zelenje razporedimo po eni polovici tkanine v poljuben vzorec. Lahko je samo eden ali več, kolikor gosto potiskano bi želeli imeti tkanino. Lepo se odtisnejo mini mačehe, komentira Maja, od bolj mesnatih cvetov pa je bolje uporabiti samo posamezne liste in iz njih oblikovati cvet, saj se drugače s tolčenjem po njih na tkanino odtisne zmazek.

Vzorec prekrijemo z drugo polovico tkanine, nato s kladivom začnemo tolči po njem; tako hkrati ustvarjamo dva zrcalna potiska. Tolčemo, dokler se skozi tkanino ne prebije celotna silhueta listov in cvetov. Zgornji del tkanine razpremo in z nje odstranimo rastline. Njihov odtis bi moral biti dobro viden.

Sveže potiskano tkanino lahko uporabljamo kot ruto, ki jo po potrebi zarobimo, s preprosto tehniko vozlanja furošiki jo lahko preoblikujemo tudi v nakupovalno torbo ali ovoj za darila. Nakupovalno torbo izdelamo tako, da na nasprotnih vogalih naredimo vozla, vogala na drugi diagonali zavežemo v naram­nico, prej oblikovana vozla obrnemo navznoter in torba je dokončana.

Darilni ovoj na primer za dve knjigi (ali klasično kombinacijo knjige z bonboniero) pa naredimo tako, da knjigi postavimo drugo ob drugo na sredino tkanine, postavljene diagonalno. Zvrnemo ju narazen za širino vsake in ju prekrijemo z vogaloma na levi in desni strani. Nato knjigi skupaj s tkanino spet zvrnemo drugo proti drugi, dokler se ne držita skupaj. Prosta vogala na drugi diagonali tkanine prekrižamo med knjigama, nato knjigi zapremo ter konca rute dvignemo, da knjigi visita navzdol. Prosta konca tkanine zvežemo, da dobimo ročaj darila v obliki torbice.

Sveže potiskano tkanino pred prvim pranjem utrdimo z likanjem, peremo pa jo ročno z naravnimi pralnimi sredstvi, na primer s pralnimi oreški, marsejskim milom ali sodo bikarbono. »Ker se naravni pigmenti ne morejo kosati s sintetičnimi, moramo pričakovati, da se bodo barve pod vplivom pranja, svetlobe in drugih dejavnikov sčasoma spreminjale. Hkrati pa se zavedamo, da lahko kos oblačila dodelujemo z novimi potiski, ki odsevajo letni čas. Material za preobleko po trenutnem navdihu si lahko naberemo kar med sprehodom,« sklene Maja.