Videokomentar: Markeš in Žerdin o stavki javnega sektorja

Delova politična analitika komentirata protestno geslo zaposlenih v javnem sektorju »Nismo paraziti«.

Objavljeno
18. april 2012 19.25
Ante Orlić, Delo.si
Ante Orlić, Delo.si

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljete na spletni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo prebrali in jih po presoji tudi objavili.

***

Barbara: »Se globoko strinjam s komentatorjema, da tu ne gre samo za varčevanje, saj bi nenazadnje vlada danes z neplačilom dneva stavke za stavkajoče javne uslužbence npr., da vsakemu vzame cca 20 EUR, pa kolikor je stavkajočih, že danes privarčevala in bi lahko v tej maniri sama enkrat mesečno organizirala stavko oz. varčevalni dan in bi na ta način varčevalne ukrepe v par mesecih izpolnila, pa še za kakšno univerzijado bi ostalo ter mogoče te vrste patent prodala drugim državam, ki še ne vedo kako se lotiti ukrepov. Imam prej občutek, da bi nas oblastniki radi najprej skregali med sabo, kasneje strpali v centrifugo, pa naj se na koncu reši kdor se more.
Do sedaj smo imeli opravka z garniturami oblastnikov, ki so si vsaka po svoje gradile javni aparat, vsekakor to niso bili gospodarji, ker bi že na začetku začutili, do kje seže domet države s približno 2 milijoni prebivalcev. Pri nas doma rečemo, pijan od oblasti, ko se ti zamegli od ugodja in za trezen razmislek ni prostora. Kdo bo pa sedaj po 20 letih zbral pogum in s trezno glavo selektivno pristopil k vsekakor možni in potrebni racionalizaciji javne uprave in vseh ostalih segmentov države (šolstvo, zdravstvo,..). Občutek je slab, tudi to rundo je na čelu garnitura oblastnikov-nič se niso naučili iz zgodovine, zato ocena cvek!!!«

Marjan: »S komentatorjema se ne strinjam, saj glede na sindikalne predloge, po katerih se več ali manj niso pripravljeni odreči niti najmanjšemu delu svoje plače v namen varčevanja, ne moremo reči, da so za varčevanje in da se borijo proti razgradnji socialne države.
Njihovo obnašanje dokazuje, da ne govorijo isto kot delajo - govorijo o borbi za socialno državo, kar naj bi povzročili predlogi vlade, ki ne pomenijo znižanja plač, v resnici pa se borijo predvsem proti znižanju plač, ki dejansko spada pod varčevalne ukrepe. Sindikati javnih uslužbencev zavajajo ljudi.
Tudi se ne strinjam s trditvama komentatorjev, da javni uslužbenci niso nič krivi za krizo v gospodarstvu. Glavne ovire gospodarstvu v domačem okolju predstavljajo slabo napisani zakoni, slabo izvajanje predpisov in zbirokratizirani postopki. Zakone pripravljajo državni uslužbenci, izvajajo jih tudi, zbirokratizirane postopke so tudi oni pripravili, birokratsko jih vodijo tudi oni. Resnica je, da imamo veliko nesposobnih državnih uslužbencev na ključnih mestih za gospodarstvo.
Veliko ljudi iz gospodarstva je iz svojih izkušenj prepričano, da so prav državni uslužbenci glavna ovira uspešnejšemu delovanju gospodarstva. Zato govoriti, da nimajo nič pri krizi, je res neresno.«