Dresurno jahanje na državnem prvenstvu

Med 11. do 13. oktobra se bodo jahači pomerili na Hipodromu Stožice.

Objavljeno
05. oktober 2013 21.23
Katarina Fidermuc, Delo
Katarina Fidermuc, Delo
»Državna prvenstva Slovenije v organizaciji različnih klubov potekajo že vsa leta od osamosvojitve, v prvih letih v Lipici, zadnja leta v Ljubljani,« pravi Mateja Trupej iz športnega društva oziroma konjeniškega kluba Titani iz Ljubljane, ki organizira letošnje prvenstvo. Prvič pripravljajo tudi državno prvenstvo za mlade konje.

»Vsa tekmovanja bodo potekala na osrednjem zunanjem jahališču,« nam je povedala Mateja Trupej. Program po dnevih si je mogoče ogledati na spletni strani Konjeniške zveze Slovenije. Za domače jahače je pomembno, da imajo priložnost nastopati tudi čim bliže doma, saj to zmanjša stroške tekmovanja, pojasni sogovornica: »Naša želja in cilj od samega začetka delovanja sta bila, da na domačem terenu ljubljanskega hipodroma Stožice, kjer ima večina naših tekmovalcev nastanjene konje, organiziramo čim več tekmovanj. Poleg pokala Slovenije v dresurnem jahanju v začetku smo junija izpeljali tudi dve tekmovanji v preskakovanju ovir. Načrtujemo, da bosta ti dve tekmovanji postali tradicionalni. Po odzivu in udeležbi tekmovalcev ter občinstva smo prepričani, da Ljubljana kot prestolnica potrebuje in si zasluži tekmovanja te vrste.«

Veliki športniki tudi v dresurnem jahanju in drugih konjeniških disciplinah rastejo iz malih, zato si klubi želijo podmladka. Starši, ki nameravajo otroke spodbujati k temu športu, pa morajo upoštevati, da je (tudi) konjeništvo kar velik finančni zalogaj. Ali si ga lahko privoščijo družine, ki nimajo konja? »Seveda, so tudi klubi in zasebniki, ki konje oddajajo. V našem klubu tri dekleta skrbijo za enega konja, delijo si stroške zanj, trenirajo z njim in se dogovorijo, kako si bodo razdelile tekmovanja,« pravi Mateja Trupej. Alenka Fetih iz strokovnega sveta za dresurno jahanje pri konjeniški zvezi si želi, da bi bil šport, ki zahteva veliko trdega dela, spet deležen večje pozornosti. »Pri nas se dresurno jahanje krči, tudi zaradi recesije,« ugotavlja sogovornica, ki bo na državnem prvenstvu prevzela eno od treh sodniških mest. Alenka Fetih, ki je poklicno kariero sicer posvetila medicini, se je z jahanjem začela ukvarjati pri dvanajstih letih. »Pri vsakem športu je dobro, da začnemo otroka postopoma vključevati čim prej, upoštevati pa moramo, da so za otroke do 12. leta primerni manjši konji, saj velikega do te starosti fizično še ne morejo obvladati,« svetuje.

Na odprto državno prvenstvo Slovenije v dresurnem jahanju bodo prišli tudi jahači iz Italije in Avstrije. Na vrhu lestvice dresurnega jahanja pri Konjeniški zveze Slovenije je med klubi trenutno Športno društvo Titani, ki ima status tekmovalnega kluba – v njem je 24 registriranih tekmovalcev različne starosti.