Electre ni strah pred letenjem

Ženska letalska sekcija: Poleg neustrašnih letalk so predstavili še novo ekološko letalo.

Objavljeno
22. september 2013 17.59
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Sečovlje – »Letenje ni samo moška zadeva. In nas sploh ni strah pred letenjem,« je včeraj povedala Manuela Varljen iz ženske letalske sekcije Electra Aerokluba Portorož. Pet pilotk (dve z izpiti, tri izpite še polagajo) je včeraj predstavilo svoje delovanje v portoroškem letalskem klubu, ki šteje več kot 60 članov. Klub je predstavil novo, ekološko in varčno letalo Robin Ecoflyer.

»Kot večina otrok sem gledala v nebo in sanjarila, kako bi bilo, če bi lahko letela. Za svoj rojstni dan sem si podarila izpit za letalo. Zdaj nas je v ženski sekciji kluba pet, vse ljubiteljice letalstva vabimo, naj se nam pridružijo. Občutki v zraku so izjemni,« nam je včeraj na letališču Portorož povedala Manuela Varljen. Povedala je, da delujejo že od 8. marca in da so se že udeležile večjega srečanja pilotk iz vse Evrope.

Najmlajši 16, najstarejši 73 let

Predsednik Aerokluba Portorož Dragiša Djordjević Stanisavljević pravi, da je pilot lahko vsak, ki se počuti zdravega in si želi leteti. »Najmlajši pilot je star 16, najstarejši 73 let. Radi bi spodbudili vključitev še večjega števila žensk, saj bi lahko sodelovale na različnih mednarodnih srečanjih, hkrati pa bi radi na domačem letališču gostili kakšno srečanje pilotk,« je povedal predsednik Djordjević Stanisavljević.

Včeraj so predstavili tudi najnovejši model letala Robin Ecoflyer francoskega proizvajalca Robin New Aircraft. To je štirisedežno letalo, ki pri treh četrtinah moči leti s hirostjo 222 kilometrov na uro, namesto super bencina ga poganja dizel (alternativno lahko tudi gorivo jet), ki je veliko cenejši od super bencina. Pa tudi njegova povprečna poraba znaša le 24 litrov na uro, medtem ko takšna letala ponavadi porabijo 40 litrov na uro. Predstavniki francoskega proizvajalca so včeraj povedali, da si želijo dolgoročnega sodelovanja s portoroškim letališčem. Najprej tako, da bi odprli servisno dejavnost. Aerodrom Portorož si prizadeva, da bi pridobili prezentacijski center za ta letala. Letališče ob solinah je letos v osmih mesecih obiskalo 19.600 potnikov, kar napoveduje rekordno leto po obisku. Kljub vsem uspehom tega letališča in velikemu povpraševanju si že več let zaman prizadevajo, da bi jim država omogočila podaljšanje steze. In to čeprav se zanjo zanimajo tudi turistična podjetja iz hrvaške Istre.