Festival: Od potice do baklave

Kakih sto pripadnikov vsaj desetih narodnostnih skupnosti je v Taverni izpeljalo festival znanja pripadnikov etničnih skupin.

Objavljeno
21. december 2013 21.09
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Kakih sto pripadnikov vsaj desetih narodnostnih skupnosti je danes v koprski Taverni v organizaciji Zavoda Krog izpeljalo festival znanja pripadnikov etničnih skupin z naslovom Od potice do baklave. Šlo je za preizkušanje projekta KulturMen v praksi. Ključni namen projekta je krepitev možnosti (izobraževanje oziroma usposabljanje) pripadnikov različnih etnij in priseljencev, da bi se lažje zaposlovali na področju kulture.

»Zaposlovanje v kulturi v Sloveniji je že tako težko, pripadnikom različnih etnij pa je to še veliko težje. Bodisi zaradi slabega obvladovanja jezika, slabe socialne vključenosti v družbo, zaradi preproste diskriminacije in tako naprej. In to kljub številnim sposobnostim, ki jih imajo. V Sloveniji deluje veliko društev, ki združujejo pripadnike posameznih etničnih skupin in organizirajo različne dogodke. Tovrstnih delovnih mest ni veliko, konkurenca je velika, zato so pripadniki narodnosti še posebej ranljivi,« je povedala Emina Hadžič iz koprskega Zavoda Krog. Zato so se lotili projekta Od KULTURnika do MENedžerja (KulturMen). Projekt izvajajo na območju Kopra, Nove Gorice in Ljubljane. V Kopru so na petih sklopih usposabljanj učili znanja s področja pridobivanja nepovratnih sredstev in vodenja kulturnih projektov, organizacije dela in prireditev, promocije kulturnih izdelkov in storitev, zakonodaje in podjetništva v kulturi.

Danes so v Taverni postavili stojnice, ponujali različne značilne dobrote (od potic do izjemno dobrih baklav), pijače (šumadijski čaj ...), izdelke, plese, pesmi in nekatere druge projekte s področja kulture, ki vključujejo pripadnike različnih narodov. Dogajanje je dodobra popestrilo predpraznično vzdušje v Kopru.