Fotografija v javnem prostoru

Na festivalu Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2014 se bodo predstavili številni domači in tuji avtorji.

Objavljeno
08. junij 2014 13.19
Mankica Kranjec, Nedelo
Mankica Kranjec, Nedelo
Vrsta razstav, predavanj, pogovorov, projekcij, druženj in drugih fotografskih dogodkov bo zaznamovalo junij v Ljubljani. Eden od šestih sklopov programa Centra za sodobno fotografijo – Photon predstavlja sedmo edicijo festivala Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2014, na katerem se bodo junija predstavili številni domači in tuji avtorji.

Osrednja tema letošnjega festivala je fotografija v javnem prostoru, zato mesec fotografije ter galerijski in drugi prostori, ki gostijo razstave, poudarjajo predvsem tiste fotografske in umetniške prakse, ki nekako prikazujejo povezanost z različnimi fenomeni javne sfere.

Prav javnega prostora se dotika tudi fotograf Matjaž Rušt, ki se na letošnjem festivalu predstavlja z dvema serijama fotografij. Prva serija #ljubljana, ki si jo je do prihodnje sobote mogoče ogledati v ljubljanski kavarni Bi Ko Fe, je sestavljena iz 61 fotografij, ki jih je avtor posnel s pametnim telefonom. Kažejo fotografovo dojemanje mesta okoli njega in dokumentirajo obdobje, ki ga je v podobah ujel med letoma 2013 in 2014. »Gre za fotografije Ljubljane, ki so urejene kronološko. Tako kot je danes mogoče najti poplavo fotografij na spletu, sem si želel z razstavo pokazati nekakšno poplavo podob, ki sem jih ujel, kjerkoli sem bil. Fotografije predstavljajo nekakšen dokument, zapis mesta, a so hkrati zelo intimne, saj za vsako vem, kdaj in kje je bila posneta. Vem tudi, v kakšnem razpoloženju sem bil takrat, ko sem jo posnel. Za vsako stoji svoja zgodba,« razstavo na kratko predstavi Matjaž Rušt, ki verjame, da je tudi z mobilnim telefonom mogoče najti številne zanimive motive: »Fotografije sem naredil s telefonom, ker je najbolj priročen. Marsikdo je prepričan, da dobra fotografija nastane le z dobro opremo, a pravzaprav je fotograf tisti, ki najde prave motive, zapisuje trenutke in naredi kakovostno avtorsko fotografijo. Tudi majhnost Ljubljane ni nujno slabost. Vsekakor mesto skriva številne skrite motive, ki jih marsikdo ne vidi. Ljubljana je bila zame vedno mesto nasprotij. Vedno mi je bila zanimiva, a hkrati me je dolgočasila in mi šla na živce.«

Pogrešani

Pogrešani je druga serija, s katero se Matjaž predstavlja na skupinski razstavi Spregled študentov Visoke šole za storitve v Galeriji Zorye v Tovarni Rog. »Pri tej razstavi se nisem osredotočil na motive, ki bi jih iskal s svojim fotaparatom, temveč sem na spletni strani policije poiskal fotografije v Sloveniji pogrešanih oseb. Zdaj jih je 73. Fotografije sem priredil v enoten format in jih poenotil tudi barvno. Namen razstave je pravzaprav to, da želim širiti iskanje teh ljudi,« razloži Matjaž, ki spodbuja festivale, kot je Mesec fotografije. »Prav je, da ima Ljubljana fotografski festival. Odprtja razstav in drugi dogodki ter bogat spremljevalni program na eno mesto privabijo številne fotografe in ljubitelje fotografije, ki se na teh dogodkih srečamo in družimo. Vse predstavljene fotografije pa ne nazadnje tudi dobro kažejo, kako kreativni in talentirani smo slovenski fotografi, ki pa pogosto ne dobimo dela ali pa je to zelo slabo plačano,« ozadje tega poklica malce razkrije fotograf.