Fotografov dnevnik se piše naprej

Gorenjski fotočetrtki so bili doslej dobro obiskani, udeležbo pa so tudi za jesen napovedali številni slovenski fotografski mojstri.

Objavljeno
14. september 2013 20.09
Jana Zupančič, Nedelo
Jana Zupančič, Nedelo

V četrtek se je po poletni siesti spet začelo. V Šenčurju se bodo vsaka dva tedna na svoj, bolj oseben način predstavljali najrazličnejši fotografski mojstri. Zanimivo, poučno in še brezplačno povrhu. Ideja o popolnoma nekomercialnem projektu – nihče z ničimer nič ne služi, vse je sad prostovoljnega dela – se je sicer trem fotografskim navdušencem, Alešu Zdešarju, Juretu Frelihu in Anžetu Kacinu, utrnila letos spomladi.

Razmišljali so o tem, da bi se izognili klasičnim predavanjem, ki so pogosto usmerjena v tehniko fotografiranja, vsebino ali pa poudarjajo neko posebno motiviko, in raje odprli prostor za drugačno predstavitev fotografov. »Goste nagovarjamo, da povedo svojo, s fotografijo prepleteno življenjsko zgodbo, pokažejo svoja dela in delijo z drugimi svoje izkušnje, znanje, nasvete, ideje ... Predavajo brezplačno, v smislu vračanja tistega, kar jim je fotografija dala, med druge fotografe ali naključne poslušalce oziroma gledalce,« je pojasnil Aleš, ki skrbi za promocijo, objave, dogovore in pogovore s predavatelji, medtem ko Jure in Anže zagotovita prostor in opremo za projekcijo v svojem profesionalnem fotostudiu SonataPhotographica v Šenčurju.

Zvočno opremo jim brezplačno posodi Dejan Bucalo. »Predavanja namreč posnamemo in objavimo na youtubu, kjer so na voljo vsakomur,« je pojasnil Aleš. Doslej so tako gostili športnega fotografa Sama Vidica, vagabunda Luka Esenka, pokrajinarja in »svetlobarja« Andyja Aughtwina. V sliki in besedi se je predstavil tudi filantrop Luka Dakskobler, pa mojster za nočno fotografijo Iztok Medja, Peter Gedei je opisal lepote in tegobe jamarske fotografije.

Prijelo se je

In ne le ogledi na spletu, ampak tudi lepo število poslušalcev, ki se udeležijo predavanj, še bolj pa dejstvo, da se gorenjski trojici odzivajo največja slovenska fotoimena, potrjujejo, da je njihov prostovoljni projekt dobro zastavljen. »Res je, po šestih predavanjih v predpoletnem času z veseljem ugotavljamo, da je Fotografov dnevnik dobro sprejet. Povprečno se je dogodkov udeležilo štirideset ljudi, kar je glede na promocijo zgolj po facebooku odlično. Najbolj pa so nas prijetno presenetili predavatelji, ki so se na predavanja odlično pripravili tako z izjemnim izborom fotografij kot z občudovanja vrednimi in poučnimi življenjskimi zgodbami. Pozitivni odzivi obojih pa so motiv za naprej in potrditev teze, da je lepo tako dajati kot sprejemati. Včasih si pač na eni, drugič na drugi strani,« je bil zadovoljen Aleš Zdešar.

Veliki še pridejo

Tako bodo v nadaljevanju privrženci fotografije lahko prisluhnili še številnim drugim (profesionalnim) fotografom z različnimi profili, stili in zgodbami. Sezono je v četrtek odprl Nedelov svetovalec Jure Kravanja, nadaljeval jo bo športni fotograf Aleš Fevžer (26. septembra), svojo udeležbo so potrdili tudi mladi, a že svetovno priznani Ciril Jazbec, družinska fotografinja Petra Nuzdorfer, modni estet Aljoša Rebolj, fotoumetnik Robert Hutinski, mojster gorske fotografije Dan Briški, zapriseženi nikonovec Andrej Korenč, novinarka Meta Krese, fotografinja Darja Štravs Tisu, genij poročne fotografije Aljoša Videtič ter vrhunski alpinist Marko Prezelj.

Kot je dejal Zdešar, so predavatelji, ko so jim razložili idejo in namen projekta, v njihovo veliko zadovoljstvo takoj privolili v sodelovanje. »Pripraviti uro in pol dolgo predavanje, ki je podprto s fotografijami, ni lahko, a kot kaže, solidarnost še obstaja, ljudje se očitno še radi družijo zunaj virtualnih fotogalerij, forumov in družabnih omrežij, fotografija lahko, skratka, združuje tudi na način, ki ni povezan z denarjem.«