Kako iz Nadiže v Zelencih nastane Sava

Nedeljski izlet: Odkrivamo skrite kotičke z renaultom capturjem.

Objavljeno
12. julij 2014 18.43
Blaž Kondža
Blaž Kondža
Zgornjesavska dolina ima odlične danosti za razvoj tako zimskega kot poletnega turizma. Kranjsko Goro in Planico pozna vesoljni svet, Tamar in Zelenci pa so za večino uganka.

Ali bi bila dolina pod Poncami znana po vsem svetu, če ne bi tam že več desetletij uspešno organizirali smučarskih poletov v Planici, ne vemo. Dejstvo je, da smo vrvežu pod planiškimi velikankami, kjer pospešeno raste nov nordijski center, priča tudi poleti. Tamkajšnje veliko parkirišče, ki ga pozimi zasedejo avtobusi z navijači, je poleti zasedeno z jeklenimi konjički pohodnikov in alpinistov, ki se podajo na odkrivanje naravnih lepot Triglavskega narodnega parka in osvajanje vrhov Julijcev. Planica, še bolj pa uro hoda oddaljeni Tamar sta izhodišči za vzpon na Visoko Ponco (2274 m), Jalovec (2645 m), (Malo) Mojstrovko (2332 m), če naštejemo nekatere od njih.

Vozila, razen koles, niso dobrodošla

Ljubljančani boste do parkirišča pod skakalnicami vozili dobro uro, nato pa bo treba obuti pohodniške čevlje in si oprtati nahrbtnik. Nadaljevanje vožnje v Tamar namreč preprečuje znak, ki prepoveduje promet z motornimi vozili po cesti, ki je bila nekoč prosto prevozna. Sicer pa lahko sedete tudi na kolo. Za hojo do Tamarja je boljša izbira desna pot, ki vodi skozi gozd in je v poletni vročini prijetnejša, kot če bi se odpravili po cesti. Uro pozneje bomo tako prispeli do Doma v Tamarju, kjer je ob koncih tedna vedno živahno in polno pohodnikov. Še preden dosežemo kočo, zagledamo kapelo Marije Pomagaj, kamor so nekoč romali najbolj verni Ratečani in okoliški prebivalci.

Najprej Nadiža, nato ...

Če želite uživati v svežem gorskem zraku in miru, se je pametno oddaljiti od koče, morda še globlje v dolino – dovolj bo kakšnih četrt ure sprehoda – ali pa se vzpeti k izviru potoka Nadiža, ki bruha iz notranjosti Ponc. No, prijetno za planinsko malico iz nahrbtnika je tudi na bregu Nadiže, ki pa čez čas ponikne – in se spet pojavi spodaj v dolini, v Zelencih, kjer dobi novo ime – Sava Dolinka. Da, v osrčju doline Planica dejansko izvira naša najdaljša reka Sava.

Zeleni rezervat

V vseh pogledih manj naporen je obisk Zelencev, močvirja, ki je od leta 1992 razglašeno za naravni rezervat in vključeno v evropsko ekološko dediščino Natura 2000. Zelenci, ki so ime dobili po čarobni zeleni barvi jezera, so izvir Save Dolinke. Ta se nato v okolici Radovljice združi s Savo Bohinjko v Savo. Poleg vode slapa Nadiža jezero polnijo še drugi pritoki s pobočij doline Planica. Med opazovanjem dna Zelencev lahko vidimo, kako iz njega brbota voda, ki očitno ne moti potočnih postrvi. Najboljši razgled na močvirje, ki je bogato z rastlinstvom in živalstvom, imamo z dvignjene lesene opazovalnice. Dostop do Zelencev je preprost. Parkiramo na parkirišču ob glavni cesti Kranjska Gora–Rateče, kjer je odprta tudi okrepčevalnica, iz katere se širi vonj po mešanem na žaru. Do jezerca vodi krajša in zgledno označena gozdna pot.

Omenjena skrita kotička sta le delček tega, kar obiskovalcu ponuja Zgornjesavska dolina, po kateri se še vedno sprehaja otroški junak Kekec.