Moj izbor: Matjaž Berger, režiser

O filozofskem delu Mladena Dolarja: »Če vsak dan na glas prebereš vsaj del te mojstrovine, si zagotovo boljši.«

Objavljeno
06. oktober 2013 17.31
lvu*Matjaz Berger
U. I., Nedelo
U. I., Nedelo

Režiser Matjaž Berger in Nana Milčinski sta ta teden s predstavo Knjiga o džungli odprla 15. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mladino Zlata paličica.

Večino energije pa Berger v teh dneh usmerja v pripravo dokončne programske strukture premier in postprodukcij v Anton Podbevšek Teatru v letu 2014 in sestankuje z mednarodnimi koproducenti za gostovanja predstave Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu (prve uprizoritve Slavoja Žižka v uprizoritvenih umetnostih).

»Ukvarjam se tudi z dramatizacijo Stendhalovega romana Rdeče in črno, pripravljamo četrto produkcijo v letu 2013, Knjiga nespokoja Fernanda Pessoe v režiji Lenke Udovički, v naslovni vlogi pa nastopa Amanda Plummer.«

Moj izbor: Marjaž Berger

Razstava: Viki Grošelj – Velikani Himalaje

Velikan Himalaje – Viki Grošelj – skozi z(a)mrznjeni trenutek sublimno in veličastno interpretira Brechtovo pesem – Strgano vrv lahko ponovno zavežemo. Ponovno bo držala, vendar bo še vedno strgana. Morda se bova ponovno srečala, toda tam, kjer si me zapustil, me nikdar več ne boš srečal.

(Fotografska razstava je na ogled pri glavnem vhodu TV Slovenija.)

Predstava: Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli

Katarina Stegnar, Branko Jordan in Primož Bezjak v svojem generacijskem obračunu s časi in prostori svoje biografije izstopijo v sodobni čas paradoksov »realnega« v kapitalizmu. Iskreno, odprto, performativno – na koncu: boleče. Avtorji predstave so Beton Ltd. (Anton Podbevšek Teater in zavod Bunker Ljubljana).

Filozofija: Mladen Dolar: Kamen in glas – od Hegla do Becketta

V tem najodličnejšem filozofskem delu Mladen Dolar v vrhunskem slogu reflektira raztežaj univerzuma med dvema »tečajema«, med večnim (ali nesmrtnim) in increvable (gre za Beckettov izraz, ki izraža medprostor med večnim in neumrljivim oz. »necrknljivim«, kot jo posloveni Dolar.) Če vsak dan na glas prebereš vsaj del te mojstrovine, si zagotovo boljši.

Umetnost: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Če želiš komunicirati s svetovi, ki so pomikali meje, se uriti v refleksiji o vizualnem ali dogodkovnem, se odmakniti od točk, ki te ovirajo ali morijo, je ta »svobodni teritorij« zagotovo Muzej suvremene umjetnosti v Zagrebu.