Na Hrvaškem bo letos vse dražje

Pred poletno turistično sezono: Cestnine dražje za 15 odstotkov, trajekti, kampi in gostinske storitve tudi.

Objavljeno
26. maj 2012 21.35
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Dražje cestnine, dražje vožnje s trajekti in skoraj petino višje cene v gostinstvu so osrednja »dobrodošlica« Hrvaške turistom. Od njih letos pričakujejo rekordnih sedem milijard evrov prihodka, s čimer turizem v bruto domačem proizvodu sodeluje s skoraj 17 odstotki. Tudi od Slovencev, ki v turistični kolač Hrvaške prinesejo dobro desetino prenočitev. Letos jih bo, kot bi radi videli in tudi napovedujejo v Zagrebu, še za kakšen odstotek več.

Podatki namreč kažejo, da je lani obiskalo Hrvaško za dobrih pet odstotkov več Slovencev (1,1 milijona) kot predlani, ustvarili so skoraj devet odstotkov prenočitev, skupaj 6,3 milijona. Pri tem je bržkone zanimiv podatek, da je lani Slovenijo obiskalo 110.377 hrvaških gostov – kar je sedem odstotkov več kot predlani –, skupaj je bilo 291.186 prenočitev oziroma za nekaj več kot šest odstotkov več kot predlani. Hrvaški turistični delavci so izračunali, da se slovenski gosti na Hrvaškem zadržujejo v povprečju po 6 dni, domači gostje (Hrvati) pa po štiri dni.

Letos naj bi bile številke še višje, napovedujejo hrvaški turistični delavci, ki spet velik delež pričakujejo od slovenskih gostov. Vprašanje je, kako bodo zadnje poteze hrvaške vlade, povezane s podražitvami cestnin, trajektnimi linijami, tudi kampi, vplivale na obisk.

Dražje cestnine

Zdaj je uradno znano – skoraj mesec dni se je o tem le ugibalo –, da bodo junija cestnine na Hrvaškem dražje za 15 odstotkov. Tako bo cestnina na avtocesti med Zagrebom in Reko znašala 69 kun oziroma 9,20 evra (doslej osem evrov), med Zagrebom in Splitom pa 180 kun ali 24 evrov (doslej 21 evrov), do konca avtocestne povezave na poti proti Dubrovniku, do Vrgorca, do koder je avtocesta povezava pač narejena, preostalih dobrih 140 kilometrov pa še čaka na boljše dni, bo cena okoli 218 kun oziroma približno 28 evrov (doslej 191 kun oziroma 25 evrov).

Ena od možnosti, ki jo je vredno vsekakor izkoristiti, je nakup hrvaškega ABC-sistema oziroma elektronskega načina plačevanja cestnine. Predvidena je namreč olajšava, če bodo uporabniki kupili napravo za elektronsko plačevanje cestnine (ENC), s katero bodo imeli 25-odstotni popust. Naprave bodo predvidoma junija tistim voznikom, ki bodo na ENC takoj naložili najmanj 500 kun (65 evrov), ponujali za eno samo kuno (13,5 centa). Trenutno posamične naprave prodajajo za 120 kun (16 evrov).

Na ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo pričakujejo, da bodo s podražitvami cestnin prihodke v podjetjih Avtocesta Reka–Zagreb in Hrvaške avtoceste povečali za približno 255 milijonov kun (34 milijonov evrov) na leto. Optimisti so tudi v oceni, da »se promet kljub podražitvam ne bo zmanjšal«.

K »paketu cenovnega predsezonskega presenečenja« so svoje dodali trajektni prevozniki; ocenili so, da imajo za desetino do 15 odstotkov prenizke cene. Tudi njim so zato odobrili podražitev vozovnic, ki bodo tako v povprečju dražje za dobro desetino, odvisno od relacije. Le kot primer zapišimo, da je cena trajektne vozovnice v predsezoni na relaciji Ploče–Trpanj na Pelješcu za avto in dve osebi znašala skupaj 22 evrov, po novem bo enourna vožnja stala okrog 25 evrov v eno smer.

Dražji bodo kampi, v katerih počitnice na Hrvaškem preživlja skoraj vsak četrti gost, ki pride na Hrvaško. Država je letos, kot pravi minister za turizem Veljko Ostojić, v opremljanje in posodabljanje kampov, kjer so med obiskovalci prav tako pogosti Slovenci, vložila skoraj 200 milijonov evrov. Povprečen dvig cen, v primerjavi z lani, v kampih znaša približno desetino.

Minister optimist

Kot je za Nedelo povedal hrvaški minister za turizem Veljko Ostojić, na Hrvaškem v letošnji turistični sezoni pričakujejo podobne rezultate kot v rekordni lanski. »Naš cilj je od turizma zaslužiti sedem milijard evrov, kar je za približno pet odstotkov več kot lani.«

»Slovenija je za Hrvaško eden najpomembnejših turističnih trgov, saj v skupnem prometu sodeluje z 12 odstotki. Število gostov iz Slovenije na Hrvaškem raste in prepričan sem, da so Slovenci prepoznali Hrvaško kot spoštovanja vedno destinacijo; navsezadnje je tudi za številne Hrvate Slovenija cenjena destinacija pozimi. Kakovosten odnos in sodelovanje se kažeta tudi v skupnem nastopu na bolj oddaljenih trgih; na Kitajskem, Japonskem, v Indiji..., kar je dalo dobre rezultate in zaradi česar sem prepričan, da bomo tako sodelovanja tudi nadaljevali,« pravi minister.

Dodal je, da »se zahvaljuje vsem slovenskim gostom za njihovo privrženost«, ter jih pozval, naj odkrijejo še kak drug konec Hrvaške, ne zgolj obale.

Kakorkoli, Hrvaška bo letos na izpitu, tudi zaradi (pre)visokih cen. Sprva so nameravali v turizmu konkurenčnost spodbudili z nižanjem stopnje davka na dodano vrednost (PDV), vendar predlog turističnih delavcev ni uspel. Vsekakor bo nižja 10-odstotna stopnja in ne več 25-odstotna – kot napovedujejo – za vse turistične dejavnosti na Hrvaškem obveljala prihodnje leto.

Zato je ministrstvo pozvalo vse turistične delavce (hotelirje, gostince), naj zelo pazljivo določajo cene v letošnji sezoni, ker bodo podlaga za prihodnje leto. A kaj, ko večina pozivu ni prisluhnila in je cene krepko povišala. To pa utegne analize, ki govorijo o povprečni porabi turistov na Hrvaškem, močno poslabšati.

Ena od raziskav, opravljena v Dubrovniku, Splitu, Zadru in Zagrebu na vzorcu 500 vprašanih tujih turistov, je namreč pokazala, da so ti lani na Hrvaškem na dan zapravili od 16 do 50 evrov, vključujoč prenočišče. Dobra tretjina jih je porabila od 31 do 50 evrov. Zanimiv je podatek, da je več kot polovica vprašanih, 56 odstotkov, denar za počitnice na Hrvaškem varčevala pol leta.

Omenjene podražitve bržkone utegnejo še bolj vplivati na oceno, da je Hrvaška za turiste draga. To so namreč ugotovili tudi na angleškem spletnem portalu Post Office Travel Money, tam so Hrvaško uvrstili med dražje turistične države; celo dražje od Španije, Cipra in Portugalske. Novinarji so namreč sestavili t. i. dnevno turistično košarico (kava, steklenica kokakole, steklenica mineralne vode v lokalu, krema za sončenje, sredstvo proti komarjem, zavojček cigaret in večerja za dve osebi s steklenico vina).

Na Hrvaškem stane taka košarica, so izračunali, 70 evrov oziroma skoraj 540 kun, to je Hrvaško uvrstilo na 15. mesto med 40 turističnimi destinacijami po vsem svetu. Trajekti, nujni za dostop z avtomobilom na večino otokov, bodo letos dražji najmanj za desetino.