Naj vrtnarski dogodek: vrtnarska razstava, ki je kot gledališče

Floriada sodi med največje hortikulturne prireditve na svetu, na Nizozemskem pa jo prirejajo le vsakih deset let.

Objavljeno
23. september 2012 16.05
Ruth Podgornik Reš, Nedelo
Ruth Podgornik Reš, Nedelo
Če želite letošnji naj vrtnarski dogodek doživeti v živo, se morate podvizati. Floriada namreč 7. oktobra zapira svoja vrata. Naslednja priložnost se nam bo ponudila šele leta 2022. Prav ste prebrali – Floriada sodi med največje hortikulturne prireditve na svetu, na Nizozemskem pa jo prirejajo le vsakih deset let.


Začetki segajo v leto 1960 v Rotterdam, nato so se razstave lotili vsakič v drugem mestu. Sprva so bile prireditve namenjene prikazu rastlin in drevnine ter manj vrtni umetnosti. Zdaj je Floriada prepletena s številnimi kulturnimi dogodki, saj jo organizatorji oglašujejo kot gledališče na prostem.

Letošnja Floriada je šesta po vrsti, v okolici Venla so jo odprli 5. aprila. Razstavni prostor ima neverjetne razsežnosti, celota meri približno 66 hektarov. Prav zato so se Nizozemci tudi tokrat potrudili, da so razstavo premišljeno umestili v okolje. Tako so vanjo vključili več zgodovinskih objektov in star iglasti gozd. Na prireditvi sodeluje čez 90 nizozemskih ter 27 mednarodnih razstavljavcev.

Naslov razstave je Doživimo naravo, v smislu poziva, da postanimo del narave in si tako izboljšajmo kakovost življenja. Organizirana je v tematskih sklopih počitek, zdravje, zeleno delovanje in izobraževanje ter inovacije. Jeseni bo iz teh vrtov nastal mestni park. Letošnjo Floriado oglašujejo kot World's Top Destination. Ste se tudi vi pomešali med množico ljudi, ki se je na Nizozemsko pripeljala z vseh koncev sveta? Zlasti ob koncih tedna vlada nepopisna gneča, o čemer se prepričamo že na parkiriščih in ob čakanju na nakup vstopnic. Napovedujejo, da bo končno število obiskovalcev preseglo dva milijona.

Evropski vrtnarji smo se na Nizozemskem zbrali tudi na prireditvi Flowertrials. Po napornih dneh in kopici novosti, ki smo jih imeli priložnost spoznavati za novo sezono, se mi je brezskrbni sprehod po Floriadi zelo prilegel. Bila sem brez kakšnih večjih pričakovanj in zato toliko bolj navdušena – tudi nad takimi vrtnarsko-umetniškimi kombinacijami, kot je skulptura umetnika Sjera Jacobsa, ki kaže, kako kombinirati različne tehnike na vrtu: vedno mora biti rdeča nit, v tem primeru je to igra barv med cvetlicami in skulpturo.

Na Floriadi nas osupnejo tudi nenavadne zgradbe. Ena od njih je 30 metrov visoka steklena Villa Flora. Pravijo ji najbolj zelena pisarna na Nizozemskem. V njej so se vse poletje vrstile razstave z različno tematiko. Veliko zanimanja je bilo tudi za stanovanje, v celoti »oblečeno« v rastline. Se je pa izkazalo, da Floriada ni kakšen raj za ljubitelje sezonskega cvetja, saj sem enoletnic videla zelo malo. Tudi zasaditev z okenskimi in balkonskimi rastlinami ni dosti več. V zadnjem času so me zasvojile uporabne rastline in lahko rečem, da sem prišla na svoj račun. Nizozemci se sicer na svojih vrtičkih večinoma posvečajo okrasni drevnini in trajnicam, zato v njihovi hortikulturno nadvse urejeni deželi redko opazimo zelenjavno gredico. A na Floriadi jih bilo na pretek.

Dobro pa je bilo poskrbljeno še za eno skupino obiskovalcev, bodoče vrtnarje – mlade. Opazovala sem jih in imeli so res veliko opraviti na različnih delavnicah. Mrgoli tudi motivov s poučno naravovarstveno tematiko. Lahko brodijo po vodi, se prepustijo parni kopeli, kotalijo po mehki zelenici ali se skrivajo v gozdu. Številni utrujeni obležijo pred velikanskim platnom v kinu pod milim nebom. Na vzorčnih vrtovih pa zastane korak tudi sam po sebi, brez utrujenosti. Zakaj? Ker se ne imenujejo kar tako Feel Good Garden. Vse je na pravem mestu, treba se je le sezuti in uživati z vsemi čutili.