Nedelovih sedem: Kakšen ukrep bi vi predlagali vladi za izhod iz krize?

Odgovarjajo Mateja Kožuh Novak, Jure Alpih, Igor E. Bergant, Miha Jenko, Dušan Jovanović, Luka Novak in Ivan Štuhec.

Objavljeno
21. september 2013 21.17
NeDelo
NeDelo

Mateja Kužuh Novak, zagovornica pravic starejših

Prebivalci potrebujemo v teh težkih časih dvoje. Najprej dokazila, da bodo tisti, ki so državo spravili v tako hudo stisko, kaznovani. Pred časom so mladi družini zaradi neplačanega majhnega dolga zarubili hišo. To morajo narediti tudi pri teh, ki so neodgovorno jemali in dajali kredite. Zapleniti premoženje. Drugo, kar potrebujemo, je skupen napor, povezanost in solidarnost, da se potegnemo iz krize. Zato predlagamo krizni davek ali, še bolje, samoprispevek, kot smo ga dajali nekoč, torej, da vsak po svojem prihodku prispeva v blagajno. Vsi ekonomisti nasprotujejo kriznemu davku, pravijo. Je to res ali pa ga zavračajo le tisti, ki hočejo izstradati najbolj ogrožene družine, da se bodo njihove denarnice še naprej polnile?

Jure Apih, publicist

Vlada tega ne zmore, ker, prvič, izhoda ni, in drugič, ker vlada v resnici ne vlada. Slovenijo držijo v smrtnem objemu bruseljski birokrati, finančni, politični, sindikalni in stanovski lobiji, ki so slovensko Costo Concordio družno zapeljali na skale, pa je ne znajo, ne zmorejo, morda pa niti nočejo zares rešiti. Le plenijo lahko, kar je še ostalo, preden nam je novi gospodarji ne odpeljejo v razrez. Alenka, ki morda res ni najbolj sposobna, je pa zanes­ljivo najbolj spodobna predsednica vlade doslej, bi naredila največ, če bi nam brez sprenevedanja nalila čistega vina, priznala, da se lepi stari časi ne bodo povrnili, razkrila našo realnost, interese, strice in sestrične, ki nas držijo za vrat, ter predlagala nov krizni družbeni dogovor. Kje v Dolomitih bi bila primerna lokacija za novo slovensko konstituanto.

Igor E. Bergant, novinar

Cinik v meni predlaga: prvi ukrep za izhod iz krize je marš te ekipe skozi izhodna vrata vladne palače. Skeptik v meni se ob tem vpraša: kakšne skupine (tri- ali veččlanske) pa čakajo pred vhodnimi vrati!? Obupanec v meni odgovarja, da gre ob sedanjem položaju lahko samo še na boljše. Pesimist v meni pa odvrne, da bi lahko bilo – in bo! – še veliko slabše. Replicira, in to glasno, jezljivec v meni, ki prekolne vse domače barabe, primitivce, hinavce in bedake, ne glede na politične barve. Razpravo konča realist v meni: pravi, da ima pesimist prav. Zadnjo besedo si vzame optimist v meni, ki meni, da bomo z več razumnosti, spodobnosti, sposobnosti in solidarnosti na koncu vendarle zmagali.

Miha Jenko, novinar

Kriza je globoka in huda, zato potrebujemo radikalne metode. Vladi bi predlagal, da se skupaj z opozicijo, sindikalisti in delodajalci zapre v kakšno palačo, najbolje čim manj komfortno. Tam bi se nato zgolj ob kruhu, vodi in jabolkih morda le dogovorili, kaj jim/nam je storiti, da Slovenija po izgubljenem desetletju končno začne korakati v pravo smer. Dokler se ne dogovorijo, naj ostanejo zaprti za zidovi, tako kot kardinali ob volitvah papeža. Če metoda deluje v Vatikanu, ne vidim razloga, da ne bi tudi pri nas.

Dušan Jovanović, režiser

Najraje bi napisal scenarij za politično srhljivko: Skupina državljanov ustanovi tajno teroristično organizacijo Superangeli smrti, ki likvidira bankirje, politike levice, politike desnice, tajkunske menedžerje, nove in stare vodilne kadre v ministrstvih, holdingih, državnih podjetjih, sodstvu, cerkvi, davkariji, utajevalce davkov, črnograditelje in vse tiste, ki so bili po krivem oproščeni velikih goljufij ali pa so postopki proti njim zastarali. Vsak teden bi z atentati in samomorilskimi bombnimi napadi poslali v pekel vsaj 10 velikih grešnikov. Slovenci bi množično pristopali k Superangelom smrti in sprva majhna skupina likvidatorjev bi zrasla v vojsko, v kateri ne bi  manjkalo kriminalcev, švercerjev, trgovcev z orožjem, drogami in belim blagom.Ti junaki zmagajo na volitvah in zavladajo v očiščeni deželi.

Luka Novak, publicist in pisatelj

Prihodek javnega sektorja prihaja od gospodarstva. Žal niti nisem bil začuden, da se je poraba v Sloveniji zmanjšala najbolj v EU. To je posledica desetletij, ko so nam v glavo vtepali, da je poraba nazadnjaška dejavnost, s katero naj se ukvarjajo drugi. Če bi sledili indeksu porabe, bi ugotovili, da ta žene državo, ne pa subvencije industrijskim dinozav­rom. Za zagon je potrebna industrijska strategija, davčne olajšave za zaposlovalce in razbremenitev plač. Javnemu sektorju je treba odsekati mrtve ude, ne pa zamašiti strokovnih žil. Namesto tega imamo zdaj lobije in sistemsko korupcijo, ki ji botruje hiperregulirani sistem javnega naročanja, brez katerega ni mogoče kupiti niti fascikla, mogoče pa je izprazniti celo državo.

Ivan Štuhec, teolog

Moj predlog je, da odstopi, ker tako nesposobne vlade nismo imeli vse od osamosvojitve. PS je prišla do oblasti brez slehernega programa, brez ene same pametne ideje, kaj je po treh letih slabega vladanja Boruta Pahorja treba storiti. Popolnoma postransko aferaške zgodbe so naplavile to brezoblično združbo, ki nam vsak dan bolj zapravlja državo. Vstajniki pa nič! Predlagam, da uvede davek na vstajniško neaktivnost in sneg, ki »verjamemo«, da bo padel letos pozimi. Doslej še nismo imeli vlade, ki bi tako močno »verjela«, kakor to prepogosto izraža predsednica. Ampak to je uporabljala že pred fototerminom pri papežu. Torej gre za kontinuiteto, in ne za spreobrnitev.