Ovce ukrotijo s hipnotičnim pogledom

Borderski ovčarji se ponašajo z visoko delovno inteligenco in prijaznim značajem.

Objavljeno
18. maj 2013 18.21
Igor Fabjan
Igor Fabjan
Ovčarskih psov pri nas večinoma ne povezujemo z ovcami. Nič čudnega, saj pse za pomoč pri paši uporabljajo le redki rejci. Mnoge pasme pa so bile, kakor pove že ime, vzrejene prav z namenom čuvanja ali paše govedi, ovc, koz in še katerih domačih živali. Pašo ovc je prisrčno prikazal film Babe (1995), v katerem pujsek usmerja ovčje črede bolje kot vsi ovčarji! Pri tem si pomaga z ovčjo govorico. Dandanes pujskov s pravljičnimi sposobnostmi ne boste našli, zato pa je pravi užitek opazovati nekatere pasme ovčarjev, ki ovce pasejo kar s hipnotičnim pogledom! To lastnost imajo borderski ovčarji, ki so vedno bolj priljubljeni tudi v Sloveniji.

Neprekosljivi ovčarski nagon smo lahko občudovali na seminarjih paše, ki so jih organizirali v Šport­no kinološkem društvu (ŠKD) Kody v Češeniku, nedaleč stran od Domžal. Za spoznavanje z malo znano dejavnostjo, ki je v tujini tudi zanimiv kinološki šport, sta zaslužna zakonca Valentin in Katja Marinček. »Ko sva pred leti začela delati z najinima prvima borderskima ovčarjema, sva ugotovila, da v Sloveniji lastniki pašnih pasem nimajo možnosti, da bi psi razvili svoj nagon,« sta pojasnjevala svoje navdušenje. »Kdor se je želel s tem seznaniti, je moral hoditi na tečaje v Italijo ali Avstrijo. Zato sva se odločila, da ovčarskim psom omogočiva učenje paše v Sloveniji.«

Tako sta s strokovno pomočjo na robu vasi uredila velik travnat poligon, ki je primeren za učenje in vadbo paše in tudi za druge kinološke discipline. Vadba seveda ni mogoča brez ovc – torej sta poskrbela še za to. Na ograjenem pašniku bleja kar lepa tridesetglava čreda.

»Z njimi ni veliko dela,« pravi Valentin, ki ima res rad živali. Prav vsaka ovca mu je pri srcu in tukaj bodo gotovo umrle od starosti …

Kdo je glavni?

Udeleženci seminarja, ki ga je vodil strokovnjak iz Italije, smo bili navdušeni nad njegovo demonstracijo. S kretnjami in žvižgi je z lahkoto usmerjal črno-belega borderskega ovčarja, ta pa je po »pastirjevih« navodilih zganjal čredo. Marinčkovih ovc ni videl še nikoli, toda takoj jim je pokazal, kdo je glavni. »Ovce niso neumne!« pravi Riccardo. »Če pes ni dovolj odločen, gredo po svoje …«

Njegov pes je bil pravi mojster. Videti je bilo, kakor da jim je samo s pogledom dopovedal, kdo je tu gospodar. Za borderske ovčarje pravijo, da živali hipnotizirajo s pogledom. Pravi užitek je opazovati psa, ki stoje ali prihuljeno nepremično strmi v čredo in ob morebitni nepokorščini takoj posreduje. Včasih je dovolj lajež, drugič eksploziven dir proti pobegli ovci, v skrajnem primeru tudi kratko ščipanje v zadnje noge z zobmi.

Drugi udeleženci skupaj s psi smo imeli precej manj uspeha. Psi so večinoma prvič videli ovce, vendar so takoj pokazali pašni nagon. Bodisi z laježem, prihuljenim sledenjem ali celo nezaželenim zaganjanjem. Riccardo je v majhni ogradi seveda poskrbel, da se ovcam ni zgodilo nič hudega. Hkrati pa je z dolgo palico, ki jo uporablja le kot oviro in nekakšen podaljšek roke, usmerjal in zadrževal pse, da so se umirili. Po nekaj poskusih so tropu večinoma sledili veliko bolj umirjeno. To pa je tudi ena glavnih vrlin pasjih pastirjev, saj morajo ovce obvladovati brez zaletave agresivnosti.

Seminar je bil za vse dobrodošla potrditev pašnih sposobnosti domačih ljubljenčkov. Nekateri razmišljajo celo o treniranju paše, drugi vsaj še o kakšnem podobnem srečanju.

Atraktivna tekmovanja

Človek je pse že od pradavnine uporabljal za pomoč pri čuvanju udomačenih živali. Nekatere pasme so bile vzrejene predvsem za obrambo pred volkovi in drugimi plenilci (kraški ovčar, šarplaninec …), druge za sodelovanje s pastirjem. Te so še posebno začele prihajati v veljavo pred poldrugim stoletjem. Leta 1876 so začeli v državah z največjimi čredami govedi in drobnice (Nova Zelandija, Avstralija, ZDA, Velika Britanija) prirejati tudi sejme in tekmovanja, na katerih so lahko pastirji s pasjimi pomočniki pokazali spretnost ravnanja z živalmi. K vedno večji priljubljenosti so pripomogle tudi lepe denarne nagrade za zmagovalce. Pred štirimi desetletji so nastala okvirna pravila kinoloških tekmovanj v paši (trial), ki ponekod pritegnejo več kot 20.000 gledalcev! V Veliki Britaniji je bila dolgo časa zelo priljubljena televizijska oddaja na to temo!

Na tekmovanjih morajo psi pred budnim očesom sodnika opraviti določene naloge. Pri nekaterih je skupaj z njimi na poligonu tudi vodnik, pri nekaterih morajo delovati samostojno. Naloga psov je, da manjšo čredo ovc privedejo do točno določenih mest, včasih v ogrado ali na tovornjak. Sestavni del nastopa je tudi naloga, pri kateri mora pes razdeliti čredo in vsako polovico privesti na drugo mesto ali pa iz nje izdvojiti eno samo žival. Borderski ovčarji izrabljajo nagon, po katerem se ovce ob nevarnosti združujejo v skupino. Za pašo potrebujejo močan ovčarski nagon in voljo po sodelovanju s človekom. Borderski ovčarji slovijo tudi kot ena od pasem, ki se ponašajo z visoko stopnjo delovne inteligence. Poleg tega jih odlikuje izredno prijazen značaj.