Pokalo in iskrilo se je

Noč raziskovalcev 2013: Znanstveniki so v petek ljudem predstavili svoje delo

Objavljeno
28. september 2013 20.50
Mankica Kranjec, Nedelo
Mankica Kranjec, Nedelo

Na kar šeststo lokacijah po vsej Evropi se je v petek kadilo, pokalo in iskrilo.

Znanstveniki so v Noči raziskovalcev 2013 predstavili svoje delo, in to tudi s praktičnimi primeri. Projektu iz 7. okvirnega programa v sklopu akcij Marie Curie, ki ga sofinancira Komisija Evropske unije, so se pridružili tudi raziskovalci v Ljubljani, Piranu in v Novem mestu.

Cilj projekta, ki so se ga slovenski znanstveniki udeležili že drugič, je predstaviti poklic in življenje znanstvenika. Vseevropski dogodek je lani privabil več kot tristo petdeset tisoč ljudi po vsej Evropi, z aktivnostmi, ki so jih pripravili na Kongresnem trgu v Ljubljani in v drugih krajih po Sloveniji, pa so organizatorji privabili množico, željno novega znanja.

Stari in mladi so si lahko ogledali igre, robote in druge tehnološke izdelke, ki so jih ustvarili znanstveniki v svojih laboratorijih.

»V Sloveniji imamo zelo dobre znanstvenike, ki so uveljavljeni v svetu. Slovenija se je dobro uvrstila na zemljevid tudi pri sodelovanju v evropskih programih. Institut Jožef Stefan pa je ena od petdesetih ustanov na svetu, ki odlično sodelujejo pri evropskih programih,« je povedala Borka Jerman Blažič iz Laboratorija za odprte sisteme in mreže na inštitutu in dodala: »Akcija temelji na približevanju znanosti splošni javnosti, ki ji želimo pokazati, da to, kar počnemo raziskovalci, niso slonokoščeni stolpi, temveč je naše delo vedno usmerjeno v dobro družbe in ljudi.

Noč raziskovalcev smo pripravljali šest mesecev, k sodelovanju pa povabili različne ustanove, da so se pridružile letošnji akciji. Pripravili smo veliko dejavnosti za mlade in opažam, da je čedalje več otrok in mladostnikov, ki jih zanimata naravoslovje in naše delo. Zelo zadovoljni smo z odzivom in obiskom ljudi.«