Posadi.si: Kaj imata skupnega vrt in mobilnik? Marsikaj!

Aplikacija za bodoče in izkušene vrtnarje – V načrtu tudi spletna različica in opomniki za zalivanje

Objavljeno
11. julij 2014 16.15
Jana Zupančič Grašič, Nedelo
Jana Zupančič Grašič, Nedelo

Vrtičkarstvo v Sloveniji se je po podatkih stroke širi, a začetki utegnejo biti dokaj velik zalogaj. Literature po knjižnicah in na spletu je vse polno, vendar lahko velika količina podatkov željo po gojenju lastne zelenjave zatre že v kali. Tako je razmišljala tudi skupina Primorcev in povsem zastonjkarsko posadila in vzgojila mobilno aplikacijo in spletni portal, ki zgoščeno, razumljivo in interaktivno vodi bodoče ali pa izkušene vrtnarje od prvega semena do žetve, celo do lonca, če želijo.

Čeprav ni prav nobeden vrtnar, vsi pa so s podeželja in tako vsaj približno vedo, kaj je vrt, se je peterica prijateljev s primorskega konca, starih od 30 do 33 let, vrgla prav v vrtnarske (programerske) vode. Plemenita ideja o aplikaciji, ki bi bila v »pomoč vsem vrtičkarjem pri pridelavi zdrave domače zelenjave in skupni boj proti zavojevalcem njihove zemlje, od majskega hrošča do viteza teme v obliki gensko spremenjenih organizmov«, kot so zapisali na blogu na spletnem portalu posadi.si, se je porodila na topel junijski večer, ki je bil »ob kozarcu rujne kapljice ravno pravšnji za reševanje sveta«.

Mladci zelo različnih znanj in zanimanj – le na kratko: Tilen Blažica je pravnik, Peter Krivec diplomant fakultete za šport, Bojan Blažica inovator, inženir elektrotehnike in doktor informacijskih in komunikacijskih tehnologij, Marko Novak magister računalništva in informatike ter programer, Vanja Blažica pa meteorologinja z doktoratom s področja fizike – so se tako lotili dela, snovanja posebne aplikacije za pametne telefone, ki bi bila v pomoč urbanim, balkonskim, amaterskim in tudi bolj veščim vrtičkarjem, kar bi nazadnje pripeljalo tudi do večje samopreskrbe. Marko in Bojan sta poskrbela za tehnično plat, preostala trojica je poprijela za tisto, kar je bilo v nekem trenutku treba – komuniciranje s strokovnjaki, z uporabniki in mediji, klicarjenje, preračunavanje … Slednjega sicer ni bilo veliko, ker gre v celoti za brezplačno in prostovoljno delo, a misel o plemenitosti njihovega dejanja je lahko kar spodbudna, vsaj nekaj časa, je v šali dejal Peter Krivec.

Na enem od start-up vikendov so tako idejo tudi javno predstavili, z njo navdušili in si ob tej priložnosti izbrali še svojo maskoto, sočen rdeč paradižnik, ki so mu nadeli ime Dorči in je poleg Izidorja glavni igralec v kratkem animiranem filmčku na portalu, ki simpatično in zgoščeno predstavi bistvo mobilne aplikacije in spletnega portala – slednji omogoča uporabo Posadi.si tudi tistim, ki nimajo pametnih telefonov. Konkurenca tako imenovanih digitalnih pomočnikov pri vrtnarjenju je sicer velika, a Primorci stavijo na to, da na enem mestu preprosto ponujajo veliko več kot podobne različice, poleg tega so že od samega začetka in še vedno v stiku s svojimi uporabniki in njihove ideje poskušajo čim bolj upoštevati pri nadgradnjah aplikacije ter jih k temu prek družabnih omrežij še dodatno spodbujajo.

S telefonom na vrt

»Ko berem o tem, kaj vse omogoča vaša aplikacija, je tako, kot da berem svoje misli,« je zapisala ena do uporabnic na spletnem portalu posadi.si, ki se povezuje oz. dopolnjuje skupaj z mobilno aplikacijo, ki jo imamo, naloženo na pametni telefon, lahko vseskozi s sabo, zlasti na vrtu. Brezplačno aplikacijo si preprosto naložimo v mobilni trgovini Googleplay, se registriramo in na zemljevidu označimo lokacijo vrta, saj si tako zagotovimo obveščanje o vremenski napovedi – ta je vzpostavljena prek Agencije RS za okolje – za prihodnje dni prav na našem območju.

To se poveže s setvenim koledarjem po Mariji Thun, ki prikazuje, kdaj je primeren čas za sajenje različnih vrtnin, in je blizu predvsem privržencem biodinamičnega načina vzgoje vrtnin, ter s koledarčkom z osebnimi opombami, v katerega si zabeležimo, kdaj smo kaj posadili, še prej pa lahko zelo preprosto izrišemo oz. sestavimo vrt po svoji meri. Izberemo želene vrtnine, pri čemer nas program sproti opozarja, katere so dobre sosede, katerih pa nikar ne saditi drugo ob drugo, o vsaki lahko vsak trenutek dobimo tudi osnovne informacije – kako se uporablja v prehrani (skupaj s povezavo na primerne recepte), o gojenju, o razmikih in datum sajenja, gnojenju, zalivanju, dobrih in slabih sosedih, boleznih in škodljivcih, spravilu, pomembnih dejstvih in posebnostih.

Velikost gredice lahko poljubno določamo, s tem da se ob spreminjanju velikosti sočasno izpisuje velikost in površina gredice, priporočeno število sadik na osebo in pričakovana količina pridelka. In obratno: na planerju vrta lahko izrišemo želeni pridelek in preverimo, koliko sadik potrebujemo, da na primer repe niti pozimi ne bo zmanjkalo. Načrtujemo, sestavljamo, se poučimo, brišemo, natisnemo ali »simpl', kot fižol«, kot se je izrazil eden od uporabnikov.

Zbirka znanja na enem mestu

Ko je načrt narejen, je treba telefon in računalniško miško zamenjati z lopato, posaditi in skrbeti za posevke. Točna vremenska napoved nam pove, kdaj bo za zalivanje poskrbelo nebo samo, če se med rastjo pojavijo težave – rumenenje listov, plesen, bolezni, zastoj rasti, škodljivci in podobno –, pa je uporabnikom tako na spletnem portalu kot na mobilni aplikaciji na voljo napredni forum, na katerem odgovarjajo strokovnjaki kmetijske svetovalne službe pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, najpogosteje specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline Miša Pušenjak, redna sodelavka tudi v različnih Delovih prilogah. Od nje oziroma iz njene knjige Zelenjavni vrt je ekipa Posadi.si vzela tudi večji del preglednih in zanesljivih podatkov o več kot 40 najbolj priljubljenih vrtninah.

A forum je odprtega tipa, zato lahko vprašanja zastavljajo ali nanje odgovarjajo vsi uporabniki, ne le stroka, tako da predstavlja zanimivo zbirko znanja strokovne in laične javnosti. Poleg tega v nasprotju z večino drugih forumov omogoča hitro in preprosto iskanje, saj so odgovori strokovnjakov, ki veljajo za najbolj zanesljive, posebej označeni, poleg tega lahko uporabniki ocenijo primernost vsakega posameznega odgovora, pri čemer se tisti z največ pozitivnimi točkami pojavi kot prvi na strani.

»Od marca, ko je aplikacija izšla, jo uporablja okoli 2500 ljudi. Glede na to, da smo začeli iz nič, se nam zdi odziv zelo dober. Je pa res, da smo ažurni, nenehno osvežujemo svoje baze s članki in fotografijami, aktivni smo tudi na facebooku, trudimo se upoštevati želje uporabnikov.« In te se, kot je povedal Krivec, tako kot vprašanja na forumu pojavljajo čedalje bolj pogosto, tako da ekipa, v kateri si večina ljudi služi kruh z drugim delom, vse naloge v prostem času komajda še zmore.

Kar so zasejali, bi radi pognojili

»Žetev je velika, delavcev pa malo,« je na forumu na eno od pobud ilustrativno odgovoril Bojan. In ker je idej mnogo – med drugim načrtujejo tudi prevod aplikacije v angleški in italijanski jezik, s čimer želijo prodreti na tuje trge – časa in kadra pa premalo, je ekipa začela kampanjo za zbiranje prostovoljnih prispevkov, ki bi jim omogočila dodatno delavno, zlasti programersko silo. »Tega smo se lotili kar po svoje, sami smo postavili dokaj preprosto spletno platformo za množično financiranje, saj je v Sloveniji nimamo, za večje, kot so na primer Kickstarter, pa nismo primerni, ker je zaenkrat aplikacija pripravljena samo za slovenski prostor,« je pojasnil Krivec.

Naredili so načrt, kaj bodo lahko izvedli, če zberejo določeno vsoto denarja – 2500, 5000 ali 10.000 evrov. Aplikacijo z vsemi funkcijami bi tako radi razvili tudi v spletni različici in za operacijska sistema IOS in windows phone. Nadgradili bi jo z opozorili za zalivanje na podlagi namakalnega modela, izboljšali planer vrta, hkrati pa uporabniško izkušnjo in grafično podobo aplikacije. Z zavezo, da bo vseskozi ostala brezplačna. Ker v ekipi ves čas veje humor, so taki tudi nazivi, s katerimi počastijo darovalce: za darovanih pet evrov postaneš Posadi.si podpornik, vrtni palček za deset, zeleni angel za 25 in za sto evrov pravi Dorčijev heroj.

Ekipa Posadi.si se v konkurenci dvajsetih in več v juliju poteguje tudi za uvrstitev med prvih pet, ki si bodo tako zagotovili finančno podporo in pravico, da še leto dni snujejo in razvijajo svojo aplikacijo v podjetniškem pospeševalniku TechPeaks v italijanskem Trentu, kjer se že zdaj uri programerski del primorske ekipe. »Večje število uporabnikov, všečki, predvsem pa finančna podpora naši aplikaciji bodo zagotovo dobri pokazatelji tamkajšnjim izbornikom, da smo primerni kandidat za nadaljnji razvoj,« so prepričani Primorci. Hkrati pa se utegne njihov projekt izkazati za dobro podjetniško idejo, čeprav, kot je povedal Krivec, ni bil njihov namen, da bi iz tega razvili podjetje, »a če bo kdo lahko živel od tega, zakaj pa ne«.