Poslednji izziv: tek čez Himalajo

Philippe Gatta: Nisem kaj prida talentiran. Kar počnem, je težko, ampak če si nekaj res želiš, lahko to tudi uresničiš.

Objavljeno
04. oktober 2013 16.30
Dejan Ogrinec
Dejan Ogrinec
Zelo ga osrečuje, ker ves čas dviguje meje svojih sposobnosti. Da je danes boljši kot včeraj, je moto, ki ga žene naprej. Konec septembra se je odpravil na nov podvig: tek čez Himalajo.

Zadnjih 20 let je Philippe Gatta, po poklicu menedžer, samemu sebi postavljal vedno nove meje. In ker ima svoje oblikovalsko podjetje, teče vedno, ko se za to pokaže priložnost. Tudi soproga Anna pleza in teče. Predvsem slednje počneta skupaj. Seveda ne po ulicah Nice. »Z možem dirkava čez pogorja, grebene in po dolinah Provanse ali v Alpah in podirava vse mogoče časovne rekorde in navade. Med tednom pogosto tečeva tudi ponoči, seveda tečeva vsak konec tedna,« pravi Anna.

»Vsak trenutek prostega časa porabiva za aktivnosti, če sem iskren,« pa pravi Philippe za oba. »Od doma greva v petek takoj po službi in prideva v ponedeljek naravnost v službo. Vmes tečeva čez drn in strn, ne glede na vreme, in spiva zunaj, na prostem.« Zdaj se je lotil ene zadnjih največjih avanturističnih preizkušenj, ki so še ostale. Pred dobrim tednom, 26. septembra, se je odpravil na veliko prečenje Himalaje, kot ga na takšen način ni opravil še nihče. V resnici je brez premora v celoti niti prehodil še ni nihče, on pa si je zadal nalogo, da bo po njej tekel.

Velika pot

The great Himalayan Trail (Velika himalajska pot) je ena najdaljših in najvišjih pohodniških mrež na svetu, z vse polno ovinki in serpentinami, ki se vijejo med najlepšimi vrhovi našega planeta, skozi deževni gozd, po sušnih visokih planotah in odročnih vaseh, ki se jih je moderni čas dotaknil šele pred nekaj leti. Vije se v dolžini 1700 kilometrov, z največjo nadmorsko višino 6200 metrov, povprečna nadmorska višina poti je okoli 4000 metrov, 15 prelazov je nad 5000 metri, skupna višinska razlika 100.000 metrov, temperature pa bodo segale od plus 30 do minus 25 stopinj Celzija. Ker si je za to vzel 40 dni časa, načrtuje, da bo na dan pretekel 42,5 kilometra (maraton), z vertikalno višinsko razliko 2500 metrov; izziv, ki si ga ni upal sprejeti še noben ultrašportnik. Trenutni rekord poti je 56 dni, vendar ne v enem kosu, ampak po etapah.

Ena največjih težav podviga je, da marsikje več dni ni stika s civilizacijo. Najdlje bo odvisen zgolj od sebe sedem dni. Celotna prtljaga tehta samo deset kilogramov. V njej je približno 4,7 kilograma hrane, 3,5 kilograma oblačil in vse za spanje, pol kilograma za prvo pomoč, 1,1 kilograma elektronske opreme in 0,3 kilograma drugega. V popolni samoti, pod zvezdami, v pokrajini, ki je daleč od vsega, da ne omenjamo ledenikov, ki jih bo moral prečiti brez derez ali cepina, naj bi to zadoščalo. »Projekt sem načrtoval več kot leto dni, a še vedno me skrbi Dolpo v Nepalu, kjer me čaka sedem dni in sedem prelazov, višjih od 5000 metrov.«

Ne boji se telesnega napora ali da bi se lahko izgubil, zdrsnil v ledeniško razpoko ali prepad, skrbi ga, ali bo njegova minimalistična oprema zdržala in delovala. Zato so se pri podjetju Berghaus lotili njegovega projekta z vso vnemo. Po mesecih skupnega dela jim je uspelo zagotoviti najboljše, kar trenutno obstaja. Posebej zanj. »Vseeno je, ali gre za elitnega športnika ali začetnika. Teža na ramenih je pomembna. Če me upočasni, se poveča tveganje,« je pred odhodom dejal Philippe Gatta.