Prodali kitare, da so leteli v Kalifornijo

Zasedba Barb Wire Dolls prihaja z znamenitega grškega otoka Kreta, v njej pa so pevka Isis Queen, kitarist Pyn Doll, ki je tudi avtor večine pesmi, in bobnar Krash Doll. Že nekaj mesecev so na svoji prvi evropski turneji, potujejo v majhnem punk kombiju, in še nekaj mesecev jih čaka.

Objavljeno
06. september 2013 16.45
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Predstavljajo svoj novi album Slit z uspešnico Revolution, produciral ga je Steve Albini. V Ljubljani so nastopili kot predskupina znamenitih kalifornijskih punkerjev NOFX v Cvetličarni. Pevka Isis Queen je spregovorila o tem, kako se je vse skupaj začelo.

Kako je, ko začneš glasbeno kariero na Kreti?

Punk rock na Kreti ni posebej znan in priljubljen. Morali smo v Atene, da smo sploh lahko igrali, saj je bilo to na Kreti skoraj nemogoče. Pravzaprav nam je bilo težko nastopati celo v Atenah. Čeprav je to precej veliko mesto, je tovrstna glasbena scena zelo majhna. Vendar smo vztrajali, nastopali, se nekako prebijali iz anonimnosti. Punk rock norijo smo prinesli tudi v kraje, kjer česa takega niso bili vajeni. To je odmevalo celo do ZDA, kjer so na radijskih valovih predvajali našo glasbo.

Ste od začetka prepevali v grščini?

Ne. Vedno smo peli v angleščini.

Se je bilo težko odločiti za selitev v Los Angeles?

Zgodilo se je zelo hitro. Našo glasbo je na znameniti radijski postaji KROQ iz Los Angelesa vrtel pomemben DJ Rodney Bingenheimer, ki je odkrival vse novejše skupine, ki so pozneje postale svetovno znane, kot so Blondie, Ramones, Sex Pistols, Guns N' Roses, Duran Duran, The Cure, Joan Jett, Hole, No Doubt, Blur, Nirvana, Sonic Youth, The Bangles, X, Coldplay in številne druge. Hitro smo se odločili, da prodamo vse, kar imamo, avtomobile, glasbene inštrumente, da si kupimo letalsko vozovnico, da bi tam igrali. Šli smo zato, ker še nobena grška skupina ni dobila take priložnosti.

Torej je radio še vedno pomemben za glasbo, navkljub novim tehnologijam?

Radio je v ZDA še vedno najpomembnejši glasbeni medij. Če te vrtijo na radijskih postajah, postaneš hitro znan. Ker je večina radijskih postaj v lasti velikih glasbenih založb, te na radijih ne vrtijo, če s temi založbami ne sodeluješ. Rodney Bingenheimer pa je izjema, saj vztrajno išče nove skupine in predstavlja njihovo glasbo na svoji radijski postaji že od samega začetka, zdaj že davnega leta 1962. Tako seveda lahko predvaja, kar hoče.

In to se vam je zdelo tako pomembno, da ste se odpravili čez lužo. Je to bilo to pogumno ali nespametno dejanje?

Niti ne tako nespametno. Vendar polovica skupine ni šla z nami, ker niso želeli zapustiti Grčije in svojih družin. Niso bili prepričani, da se bo kaj dobrega izcimilo iz tega. Zato sva vprašala Krasha, ki je zdaj naš bobnar, takrat pa je bil natakar v klubu, kjer smo v Atenah nastopali, ali bi šel z nama v ZDA. Zagrabil je priložnost, kot midva, in dejal, da gre. Prodal je vse, kar je imel, zapustil svoje dosedanje življenje, dekle in službo.

So priložnosti, ki jih ne smeš zamuditi. Ker kaj lahko se zgodi, da z leti obžaluješ, ker se takrat nisi odločil in izkoristil priložnosti, ki se ti je ponujala. In tako obžalovanje je verjetno nekaj najhujšega, kar se ti lahko zgodi. (smeh)

Kako zdaj iz ZDA gledate na dogodke v Grčiji?

V bistvu ne gledamo veliko televizije, ker je vse to zgolj propaganda. Večinoma pretiravanje, laži in nakladanje. Zato pa nam sorodniki in prijatelji povedo, kaj se v resnici dogaja v Grčiji. Veliko bo treba narediti, da bo država prišla k sebi, da bo učinkovita in spet delujoča. Grčija zdaj potrebuje tako potrpljenje kot uporništvo, da bo preživela.

Ste zdaj v Grčiji postali bolj znani?

Da. Gotovo smo bolj znani kot v ZDA. (smeh)

Je vaše osnovno sporočilo uporništvo ali aktivno državljanstvo?

Sporočilo je notranja anarhija. To pomeni, da je anarhija naredila, kar se je narediti dalo, vendar peklenskih vrat ne moreš uničiti z zobotrebcem. Moraš se odločiti in narediti, kar te veseli. Moraš sam v sebi jasno definirati in ustvariti lastna pravila. In najti svoj notranji mir, notranjo anarhijo, in početi, kar si res želiš početi, ne pa tistega, kar ti narekujejo starši ali verski vodje ali družba ali pa politiki.

Dejansko moraš slediti svojemu srcu, ne pravilom. Kajti tudi anarhija ima svoja pravila.

Je zdaj primeren čas za revolucijo?

Zdaj je odličen čas za revolucijo. Ni ga boljšega časa, kot je zdaj.

Vaš vokal me malo spominja tako na Siouxie Sioux kot Leno Lovich. Sta vam všeč?

Hvala. Zelo sta mi všeč. Sta izjemni ženski in odlični pevki. To je zame velik kompliment.