»Računalniško« posvetovanje o pacientih

Pomurska bolnišnica in UKC Maribor: Zdravniki se o načinu in kraju zdravljenja odločajo po pregledu podatkov in slik.

Objavljeno
21. september 2013 21.25
Murrskosoboška bolnišnice.
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Murska Sobota – Pomurska bolnišnica in mariborski Univerzitetni klinični center (UKC) od začetka septembra testno uporabljata varno računalniško povezavo za pošiljanje podatkov in predvsem slik pacientov, ki se v pomurski bolnišnici zdravijo zaradi hudi poškodb ali nevroloških obolenj. Računalniški prenos podatkov omogoča hitro in natančno ugotavljanje zdravstvenega stanja pacientov (preverjanja diagnoz) in način njihovega zdravljenja v domači bolnišnici ali v mariborskem UKC.

Pred računalniško izmenjavo diagnostičnih slik so jih, posnete na ploščke, v mariborski UKC vozili z rešilci, pogosto tudi svojci pacientov, kar je bilo zamudno početje. »V veliko primerih je uspešno zdravljenje in to, da pacient ne umre, odvisno od hitre in natančne diagnoze njegove bolezni ali poškodbe, od dogovora o načinu takojšnjega zdravljenja in o tem, kje bo zdravljen: pri nas ali v mariborskem UKC. Možnost hitrega in varnega prenosa podatkov to zdravnikom obeh bolnišnic omogoča,« je o pomenu pridobitve povedal strokovni direktor pomurske bolnišnice, zdravnik Danijel Grabar.

Nekaj bolnišnic, Grabar je omenil Golnik, Izolo in Jesenice, je med seboj računalniško povezanih v okviru pilotskega projekta eZdravje, ki ga izvaja ministrstvo za zdravje. »Ker je dinamika računalniškega povezovanja med bolnišnicami v okviru projekta eZdravje počasna, smo se v naši bolnišnici in mariborskem UKC odločili, da bomo vzpostavili lastno računalniško povezavo za hiter in varen prenos slik in podatkov naših pacientov. Možnost, da se naši in mariborski zdravniki lahko hitro posvetujejo glede na verodostojne podatke, bo gotovo rešila življenje marsikateremu pacientu. Samostojna računalniška povezava med našo bolnišnico in mariborskim UKC nam je omogočena prek varnega omrežja zNET v sklopu projekta eZdravje in s pomočjo podjetja LANCom,« je povedal Grabar.

Milijonske naložbe

Za to, da imajo zdravniki kakovostne podatke in slike poškodovanih ali obolelih pacientov in diagnoze, skrbijo na radiološkem oddelku. Po besedah predstojnice zdravnice Marije Šantl Letonja, ki ima v svoji skupini še zdravnika Maksimiljana Budjo in osemnajst diplomiranih inženirjev radiologije, je radiološki oddelek zelo dobro opremljen z digitalnimi diagnostičnimi aparati. Prav te dni kupujejo nov aparat za ultrazvočne preiskave. »Dolgo smo se zelo trudili, da je naš oddelek po opremljenosti pri povprečju EU, prepričana pa sem, da smo vsi zaposleni tudi dobro strokovno podkovani in delavni. Varna izmenjava podatkov in slik z mariborskem UKC je velik korak v korist zdravljenja pacientov,« je povedala Marija Šantl Letonja. Osebno in kot zdravnica si zelo želi, da bi imele vse bolnišnice v državi dobro opremljene radiološke oddelke in da bi bile med seboj računalniško povezane. Tako bi se zelo izboljšale delovne razmere, to bi pripomoglo tudi k izenačevanju možnosti za zdravljenje vseh državljanov, kar je najpomembnejše.

Po besedah pomočnika direktorja za področje ekonomike Marjana Mačka so v bolnišnici od leta 2009 do letos za nakup medicinske opreme na oddelku RTG (magnetna resonanca, dva digitalna rentgena za skelet in pljuča, angiograf, mamograf s tomosintezo) porabili 2,614 milijona evrov. V zadnjih štirih letih so za nakup medicinske in nemedicinske opreme v bolnišnici porabili skoraj osem milijonov evrov, za vse naložbe, vključno z energetsko sanacijo objektov, pa 17,3 milijona evrov. Bolnišnici pomaga tudi lokalno okolje. Posamezniki in podjetja so v štirih letih za nakup opreme prispevali skupaj 561.692 evrov.