Slano vodo oglašujejo kot revolucionarno odkritje

Skrivnosti vode Asea: Za »revolucionarno zdravstveno uspešnico« se skriva le drag placebo učinek.

Objavljeno
08. september 2013 19.07
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

V poplavi prehranskih dopolnil in alternativnih zdravil se je pred časom iz Amerike v Slovenijo razlila še slana voda.

Gre za novo odkritje medicine, prepričujejo prodajalci in iznajditelji vode Asea. A kaže, da so tiste pozitivne skrivnosti tako skrite, da jih niso potrdili še z nobeno neodvisno strokovno analizo.

Ima asea res zdravilne učinke ali gre le za nov način kupovanja izjemno drage slane vode?

Slaba dva decilitra vode je treba popiti vsak dan, če ste športnik, pa še nekoliko več. Terapija »očiščenja« traja tri mesece, to vas stane malo manj kot 400 evrov. A je pitje seveda priporočljivo skozi vse življenje. Nekateri uporabniki trdijo, da jim brez vode Asea ni več živeti, saj so po njej povsem prerojeni, spet drugi pa opozarjajo, da so skozi okno tako rekoč vrgli kup denarja za vodo, ki je dokazano sestavljena le iz destilirane vode in natrijevega klorida, po domače soli.

Neodvisnih testiranj ne ponuja

»Spoznali boste novo znanstveno odkritje; odkritje, ki bo vplivalo na skoraj vsa področja zdravstvene znanosti in osebnega dobrega počutja. Odkritje, ki bo spremenilo razmišljanje v zdravstvu, kar jih je svet doživel,« je le kanček prepričevanja o pozitivnih učinkih Asee. Za neodvisne raziskave, ki tovrstne navedbe s strokovno argumentacijo zanikajo, pa načeloma pravijo, da so podvržene farmacevtskemu lobiju, ki da ga je strah pred revolucionarnim odkritjem.

Prodajalci trdijo, da je skrivnost v nevidnih redoks signalnih molekulah, ki so najnujnejše za zdravje naših celic in našega telesa. Večletne raziskave Aseinih strokovnjakov so omogočile, da so redoks signalne molekule proizvedle zunaj telesa in so jih prenesli v steklenico. A neodvisna stroka se takšnim izjavam le nasmeji. Ti sicer ne zanikajo obstoja redoks signalnih molekul, a je to področje še precej neraziskano. Neodvisni strokovnjaki pa lahko z gotovostjo trdijo, da voda Asea in redoks signalne molekule nimajo prav nič skupnega.

Prof. dr. Samo Kreft, predstojnik katedre za farmacevtsko biologijo na fakulteti za farmacijo, nam je glede redoks signalnih molekul pojasnil, da ta izraz uporabljajo tudi znanstveniki, vendar ne pogosto, ker ni prav dobro definiran. »Gre za signalne molekule (hormone), ki lahko sodelujejo tudi v redukcijskih in oksidacijskih reakcijah. V mislih imamo predvsem dušikov oksid, čeprav lahko skoraj vsi hormoni sodelujejo v redukcijskih in oksidacijskih reakcijah,« je povedal.

Lahko nastane varekina

Kreft pravi, da je voda Asea deklarirana kot izdelek, v katerega proizvajalec zmeša vodo in natrijev klorid (kuhinjsko sol), potem pa to izpostavi neki nejasni električni pretvorbi, pri čemer naj bi nastalo nekaj trilijonov redoks signalnih molekul. »Iz natrijevega klorida in vode se da s kemijskimi pretvorbami narediti – negotovo pa je, ali se pri tem električnem postopku to res zgodi – malo novih spojin (varekina …), vendar nobena od teh ni redoks signalna melekula, niti ni koristna za telo.

Nekaj trilijonov molekul zveni laičnemu potrošniku velika količina, v resnici pa je to zelo malo. Denimo tabletka aspirina vsebuje nekaj milijonkrat več molekul zdravilne učinkovine,« je razkril. Za konec je sklenil, da ne more trditi, da voda Asea poleg placeba nima nobenega učinka. A je pri tem jasen: »Lahko pa trdim, da nima nobenega znanstveno ugotovljenega, razumljenega, še najmanj pa dokazanega učinka.«

Glede izdelka Asea na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) niso dobili še nobene prijave ali vprašanja, pojasnjuje Marjana Peterman. Na splošno pa potrošnikom odsvetujejo nakup prehranskih dopolnil, pijač, vod in drugih izdelkov, ki z zavajajočimi trditvami obljubljajo čudežno in hitro ozdravitev. »Potrošniki naj se izogibajo spletnim nakupom izdelkov, ki poleg že omenjenih čudežnih obljub ne ponujajo nobenih dodatnih, konkretnih informacij o sestavinah.«

Zanimivo pri tako imenovanem revolucionarnem odkritju je, da ga tržijo kot izdelek, ki ne ozdravi oziroma preventivno deluje na posamezni del telesa, ampak obljubljajo kar čudežno ozdravitev, saj da ima pozitivne učinke na vseh področjih. Med drugim ozdravi raka, človeku poveča energijo in voljo do življenja, celo vid izboljša, pravijo.