Teden restavracij: Vrhunska kulinarika po dostopnih cenah

Lani je prireditev potekala v štirih mestih, letos po vsej Sloveniji.

Objavljeno
27. september 2013 17.54
1.10.2011 Vipava, Slovenija. Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Tomaz Kavcic.FOTO: JURE ERZEN/Delo
R.N.
R.N.
Sredi oktobra (od 12. do 20.) bo znova potekala akcija Teden restavracij. Lani so jo prvič izpeljali v Mariboru in treh partnerskih mestih v okviru Evropske prestolnice kulture. Letos bo vanjo vključenih več kot 60 vrhunskih slovenskih restavracij po vsej Sloveniji, v katerih bodo posebne menije obiskovalcem ponudili po 13 evrov.

»Namen akcije ni množičnost, pa čeprav je cena menija nekajkrat nižja kot sicer,« opozarja organizator slovenskega Tedna restavracij, Nedelov kulinarični kritik Uroš Mencinger, ki obljublja najbolj kulinaričen teden pri nas doslej.

»Povabili smo le najboljše restavracije, odzvalo se jih je 70 odstotkov. Vodilo je razmerje med kakovostjo in ceno. Akcija je namenjena predstavitvi restavracij ter kakovostne gostinske in kulinarične ponudbe. Ugodna cena je vabilo, da izbrane restavracije obiščejo tudi tisti, ki jih drugače ne, ter da tisti, ki ponavadi zahajajo v eno restavracijo, zdaj preizkusijo še druge.« V akciji sodelujejo povabljene restavracije, izbrane na podlagi ocenjevanja kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja v Nedelu. Pritegnili so tiste najboljše, ki so prejele vsaj štiri sončke, nekaj dodatnih mest pa so dobile še nekatere, ki so na poti do četrtega sončka.

Kot pojasnjuje Mencinger, vsaka restavracija pripravi vsaj en meni s tremi hodi, ki ga obiskovalcem ponuja po prijazni ceni 13 evrov. Zanimanje za teden restavracij po vsej Sloveniji je izjemno, pravi. V samo dveh dneh od začetka sprejemanja rezervacij je vrhunska ljubljanska restavracija Janeza Bratovža JB, denimo, prejela več kot sto rezervacij. »Teden restavracij je priložnost, da se predstavim gostom, ki jih je drugače strah stopiti v prestižno restavracijo. Zdaj se bodo tega neupravičenega strahu lahko znebili,« je dejal Janez Bratovž. R. N.