Tri stvari, brez katerih mačkam živeti ni

Bivanje z mačko: Poleg hrane in veterinarske oskrbe je treba poskrbeti tudi za to, da živali ne bo dolgčas.

Objavljeno
22. februar 2014 19.50
Taja Topolovec, Nedelo
Taja Topolovec, Nedelo
Posamezniki, ki še niso imeli priložnosti, da bi s kakšno mačko vzpostavili bližnjo navezo, velikokrat trdijo, da teh bitij preprosto ne morejo razumeti. Po drugi strani pa se bodo resni ljubitelji strinjali v dvojem: da mačke, potem ko nekaj časa sobivaš z njimi, naredijo dom in da ena mačka ni enaka drugi, saj se med seboj ne razlikujejo samo po barvi in dolžini dlake, temveč imajo tudi izrazito različne značaje.

Če je kdaj kakšna mačka postala resnična prebivalka našega doma, ne samo mimobežna obiskovalka, ki ji ob hiši tu in tam nastavimo nekaj hrane, stereotipom tipa mačke so neodvisne, mačk se ne da ničesar naučiti, mačke se ne navežejo na človeka, temveč na teritorij, ali mačke se iz vsega izližejo, gotovo težko pritrjujemo. Ne glede na značajske poteze in razlikujoče se potrebe posamezne živali pa imajo domače mačke kot vrsta nekaj osnovnih potreb, ki jim jih moramo zagotoviti.

Kakovostna hrana za mesojedca

Mačji organizem je prilagojen mesni prehrani, v katero pa smo ljudje zaradi svojega udobja in cenovne dostop­nosti v večjih količinah uvedli žita. Pri industrijsko pripravljeni hrani moramo zato iskati tisto, ki vsebuje večji delež mesa, ne samo štiriodstot­ne vsebnosti, druge sestavine pa so iz stranskih mesnih proizvodov in žita. Mnenja o tem, ali je hranjenje zgolj s kakovostnimi briketi za mačke dovolj ali bi morala prehrana nujno vsebovati tudi svežo hrano, so celo med veterinarji deljena, vseeno pa je dobro imeti v mislih, da so mačke slabi pivci vode. Njihov organizem je namreč prilagojen temu, da lahko skoraj vso potrebno vodo pridobijo iz plena, zaradi česar imajo zelo slabo razvit občutek za žejo.

Pri spodbujanju pitja pri mačkah je mogoče preizkusiti različne pristope. Za začetek je nujno poskrbeti, da je sveža voda v čistih posodicah, ki po možnosti niso plastične, dostopna na več različnih mestih. Večje število vodnih postaj je še posebej pomembno, če imamo v gospodinjstvu več mačk. Vodo moramo menjavati vsaj enkrat na dan, še bolje je, če nam to postane rutina najmanj dvakrat na dan. Obstajajo tudi mačke, ki se izogibajo pitju stoječe vode in so zraven vedno, ko odpremo pipo. Ker zelo težko nadzorujemo primeren vnos tekočine, če mački na zahtevo odpiramo pipo, je smiselno razmisliti o nakupu mačje fontane, v kateri voda ves čas kroži.

Dehidracijo lahko preprečujemo tudi tako, da dodatno tekočino vključimo v prehrano v obliki nesol­jene juhe, v kateri smo kuhali meso, ali vode, ki jo dolivamo v mačje konzerve, ki naj vsebujejo čim večji delež svežega mesa. Za to je iz preventive smiselno poskrbeti pri mačkah, ki so že imele težave zaradi premajhnega vnosa tekočine.

Preventiva za zdravje

Preventivna oskrba mačke naj bi vključevala redno odpravljanje zunanjih in notranjih zajedavcev in redna cepljenja proti naboru mačjih kužnih bolezni, med katere spadajo mačja kuga, mačji prehlad, okužbe z mačjim herpesom in virusom calici ter mačja levkoza. Seveda pa moramo preventivno oskrbo prilagoditi potrebam živali. Če imamo mačko, ki se prosto sprehaja zunaj, morata biti nabor cepiv in pogostost cepljenja drugačna kot pri tisti, ki živi v hiši ali stanovanju in ne prihaja v stik z neznanimi živalmi, ki bi lahko prenašale levkozo ali celo steklino.

Mačke, ki se prosto sprehajajo zunaj, moramo pogosteje zavarovati tudi pred klopi, bolhami in notranjimi zajedavci, s katerimi se večinoma okužijo s plena, ki ga použijejo. Tudi pri notranji mački ne smemo pozabiti na cepljenje proti obstojnemu virusu mačje kuge, s katero se lahko okuži brez neposrednega stika z obolelo živaljo, in na odpravljanje notranjih zajedavcev, ki ga preventivno opravimo večkrat na leto, medtem ko za zaščito pred bolhami poskrbimo po potrebi.

Veliko skrbnikov s preventivnim odpravljanjem notranjih zajedavcev odlaša zato, ker je dajanje tablet pogosto boj, v katerem zmaga mačka, krvavo pa jo skupi lastnik, ki raztop­ljene koščke tablete še nekaj časa pobira po stanovanju. Na trgu obstaja več antiparazitikov, zato izberimo takšnega, ki nam in naši mački povzroči čim manj stresa. Če ji nikakor ne moremo tablete ali paste, lahko pri veterinarju kupimo ampulo proti zunanjim zajedavcem, iz katere se sredstvo nanese na kožo na vratu.

Poleg primerne veterinarske oskrbe in prilagojene prehrane potrebuje vsaka žival dovolj gibanja in stimulativno okolje. To seveda velja tudi za mačke, čeprav se nam morda zdi, da naša večino dneva prespi, saj odrasle mačke dremajo celo dvajset ur na dan. Mačja predstavnica, ki živi v tesnem stiku s svojimi ljudmi, bo čez čas svoj dnevni ritem skoraj gotovo prilagodila človeškim prebivalcem in njihovim aktivnostim. Pomislimo za trenutek, ali počnemo doma karkoli, ne da bi bila naša mačka vsaj posredno vključena v to, da nas opazuje z malo oddaljenega ali višjega mesta ali pa spi v naši bližini.

Seveda pasivno druženje ni dovolj, če ne želimo, da se naša žival povsem poleni, pridobi čezmerno težo ali si najde zabavo, katere rezultati nam ne bodo povšeči. Poskrbeti moramo za obogateno okolje, ki ga sestavljajo dostopna višja mesta v stanovanju in varna mesta za opazovanje okolice, kot so okna ali primerno zavarovani balkoni, aktivnost živali pa lahko spodbujamo tudi z igro.

Eden izmed čarov mačk kot hišnih ljubljenk je prav njihovo nag­njenje k igri, ki izhaja iz izrazitega plenskega nagona. Seveda se odrasla mačka ne bo igrala enako intenzivno in na enake načine kot mladič, jo pa prav igra ohranja v kondiciji ter pomembno vpliva na njeno dobro počutje. Bodimo kreativni in poiščimo igrače ter način igre, ki jo bo navdušil. Ne marajo vse žogic, nekatere se ne zmenijo za krznene miške, zato poskusimo s trakovi, mišmi s čipi, ki ob dotiku oddajajo zvok, ali zmečkanimi koščki papirja in plutovinastimi zamaški. Ne glede na izbiro igrač pa moramo paziti, da mačka igrače ali njenega kosa ne požre. Posebno nevarni so trakovi ali vrvice, ki jih mačka, potem ko jih začne požirati, ne more več izpljuniti ali izbruhati. Previdni bodimo tudi pri uporabi laserjev, ki mačko res dodobra razgibajo, vendar lov na rdečo premikajočo se piko mnoge predstavnice mačjega kraljestva izredno frustrira in tako z igro, ki naj bi bila prijetna in pozitivna dejavnost, dosežemo neželene stranske učinke.