Tudi kontracepcijska »pilula« je že krepko v menopavzi

Kontracepcija: Po več kot petih desetletjih kontracepcijskih tablet do telesa prijaznejši, naravni hormoni.

Objavljeno
26. januar 2013 18.41
Dragica Bošnjak, Znanost
Dragica Bošnjak, Znanost
Za drobne bele, kontracepcijske tabletke že več kot pet desetletij velja, da so eden od simbolov osamosvojenih, samozavestnih žensk; razvili so jih za urejanje menstruacije, leta 1962 pa so odkrili, da so primerno sredstvo za preprečevanje neželene zanositve oziroma uravnavanje rojstev, torej za kontracepcijo.

Toda če odmislimo sicer izjemno zanimiva zgodovinska pričevanja o tem, kaj vse si je človeštvo že v najzgodnejših obdobjih pa vse do preteklih stoletij izbiralo za preprečevanje spočetja oziroma uravnavanje rojstev, se je prava revolucija v kontracepciji začela desetletje prej, leta 1953, ko sta Pinus in Cheng objavila znanstvene izsledke o raziskavah in učinkih kontracepcijskih učinkovin. Različne oblike hormonske kontracepcije danes po svetu uporablja približno 120 milijonov žensk. Med daleč najbolj priljubljenimi in predvsem v zahodnoevropskih državah široko uporabljenimi je kontracepcijska tabletka, sicer pa se hormonska kontracepcija uporablja še v obliki vaginalnih obročkov, obližev in injekcij oziroma ponekod v tujini tudi podkožnih vsadkov. Poleg tega so v različnih okoljih bolj ali manj v rabi tudi že dolgo znane, tradicionalne oblike in metode kontracepcije, tako imenovane naravne in pregradne ter druge metode.

Naravne metode, denimo Knaus-Oginova koledarska metoda ali prekinjen odnos, zdravniki uvrščajo med manj zanesljivo kontracepcijo, saj ugotavljajo veliko razliko med teoretično, idealno, in praktično, torej resnično zanesljivostjo. Pri zelo natančni in pravilni uporabi sta lahko zanesljivi, pri čemer kljub temu zanosi od tri do pet žensk od stotih na leto, v resnici pa je ta številka prav zaradi nezanesljivosti približno od štirikrat do petkrat višja.

Pri hormonski kontracepciji je mehanizem delovanja že dobro znan in preprost. Kot pojasnjuje ginekologinja Lucija Vrabič Dežman, dr. med, tudi avtorica novega priročnega vodnika o kontracepciji, hormona estrogen in progestagen preprečujeta ovulacijo, jajčna celica ne dozori in se ne sprosti iz jajčnika, torej se tudi oploditi ne more. Ta učinek se lahko doseže že z enim samim hormonom, progestagenom, ki mu pripisujejo odločilno kontracepcijsko delovanje, poleg tega pa tudi dodatne učinke: zgostitev sluzi materničnega vratu, tanjšanje maternične sluznice in hromitev gibanja migetalk v jajcevodih; estrogen je dodan predvsem za stabiliziranje endometrija oziroma preprečevanje vmesnih krvavitev, pripisujejo pa mu tudi nekatere kontracepcijske učinke.

Le en hormon ali kombinacija

Nekatere hormonske kontracepcije tako sestavljata dva hormona, to je tako imenovana kombinirana hormonska kontracepcija, druge pa vsebujejo samo en hormon, to je progestagenska kontracepcija. Predstavnika hormona estrogena sta dva, sintetični etinilestradiol in telesu podoben 17 beta estradiol. Predstavniki druge skupine hormonov, progestageni, pa so številni. Vsi so sintetični, razlikujejo pa se v zgradbi in posledično v številnih lastnostih, ki prispevajo k varnosti in sprejemljivosti v njihovi klinični uporabi.

Kot ob tem poudarja Lucija Vrabič Dežman, so prve kontracepcijske tablete, ki so jih razvijali v zgodnjih obdobjih razvoja teh sredstev za uravnavanje rojstev, vsebovale velik odmerek, to je 100 mikrogramov učinkovine etinil estradiol, kar je sicer zagotavljalo veliko učinkovitost, vendar tudi več neželenih učinkov. Pozneje so vsebnost učinkovine zmanjšali za več kot štirikrat, tako da danes zdravniki lahko predpisujejo učinkovite in varne ultranizkoodmerne oblike hormonske kontracepcije z 20 mikrogrami etinil estradiola, še manjši odmerek pa zagotavlja vaginalni obroček, in sicer samo 15 mikrogramov.

Novinka zoely

Na petkovem mednarodnem strokovnem simpoziju združenja za ambulantno ginekologijo, kjer so v okviru teme ženski spolni hormoni v klinični praksi obravnavali možnosti za preprečevanje grozečih splavov s sinteznim spolnim hormonom, so predstavili še novo vrsto kontracepcijske tablete zoely. Kot je pojasnila sogovornica, gre pri tej vrsti tabletk za inovativno kombinacijo ženskih hormonov, to je nomegestrol acetata oziroma progestigena ter estradiola estrogena; estradiol, to je estrogen v zdravilu zoely, je popolnoma enak hormonu, ki nastaja v jajčnikih v času menstrualnega cikla, nomegestrol acetat, to je progestogen, pa nastane iz hormona progesterona; ta nastaja v jajčnikih v času menstrualnega cikla. Prva tovrstna generacija kontracepcijskih tablet je bila qlaira, druga novost v slovenskem prostoru pa je omenjena zoely.

Zanimiva novost pri njej je tudi drugačen režim jemanja, ki ga simbolizira formula 24 plus 4. To pomeni, da uporabnice brez prekinitev jemljejo 24 tablet z aktivnimi učinkovinami, štiri dni pa tabletke brez učinkovin oziroma placebo. Raziskovalci oziroma ustvarjalci teh tabletk so po izkušnjah uporabnic in kliničnih ginekologov ugotovili, da so zaradi njihovega učinkovanja menstruacije manj boleče in blažje, pri nekaterih pa med jemanjem teh tablet tudi prenehajo. Zaradi naštetega in še nekaterih drugih prednosti tudi menijo, da bo to prispevalo k bolj rednemu jemanju kontracepcijskih tabletk, kar pri tej izbiri edino zagotavlja visoko učinkovitost.

Široka dostopnost in brezplačna kontracepcija

Po besedah Lucije Vrabič Dežman je spodbudno in nujno, da imajo ženske pri nas res vsem dostopno brezplačno ginekološko varstvo in široko izbiro kontracepcije, saj le tako lahko za vsako izberejo najprimernejšo. Ob vseh podatkih o ugodnem »varnostnem profilu« – pri zoely se tako omenja, da v kliničnih preizkušanjih niso zaznali neugodnega vpliva na krvni tlak in mineralno gostoto kosti, na presnovo ogljikovih hitratov pa le minimalno, zato je treba sladkorne bolnice v prvih mesecih uporabe natančno spremljati – ob vsem tem torej je treba le skrbno preveriti, za katere ta ali druge vrste hormonske kontracepcije niso primerne, saj lahko pomenijo povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov, zato jih odsvetujejo ženskam, ki imajo pridruženo srčno-žilno bolezen ali pri katerih je v družini že znana dedna nagnjenost k strdkom, starejšim od 35 let, ki pokadijo več kot 15 cigaret na dan, tistim, ki imajo sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, povišane maščobe v krvi, in ženskam z izrazito povišano telesno težo.

Dodatne podatke o varnosti hormonske kontracepcije pričakujejo od nadaljnjih kliničnih raziskav, strokovnjaki pa napovedujejo tudi številne novosti, ki naj bi – kar je vedno temeljni cilj – zagotovile visoko učinkovitost s kar najmanj neželenimi učinki. V tem okviru že dolgo potekajo tudi raziskave o kontracepcijskih tabletah za moške, kar so sicer že kar nekajkrat napovedovali tudi v preteklosti, a se to doslej ni uresničilo.