V Kopru se danes najslajše smeje

Letos se tudi organizatorjem upravičeno smeje, saj so razstavljavci že prvega dne prodali 45.000 koščkov slaščic.

Objavljeno
29. september 2012 20.53
Sladka Istra Koper
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Kdor se v Kopru smeje, se najslajše smeje. To je naslov letošnjega mednarodnega festivala sladic in sladkih izdelkov, na katerem sodeluje več sto slaščičarjev in njihovih pomočnikov predvsem iz Primorske, Slovenije, vse bolj pa tudi iz drugih držav. Letos se tudi organizatorjem (Turistrična organizacija Koper) upravičeno smeje, saj so razstavljavci že prvega dne prodali 45.000 koščkov slaščic.

Sladka Istra je ena najpomembnejših turističnih prireditev ob morju, saj je več kot sto stojnic že prvi dan privabilo približno 15.000 sladkosnednežev iz Slovenije in tujine. Samo prvega dne so prodali toliko slaščic, kot so jih lani v dveh dneh. Tamara Kozlovič iz TO Koper je povedala, da je na stojnicah približno 500 različnih vrst sladic, da je poudarek na domačih in izvirnih sladicah, toda med vsemi krostatami, figovimi ploščicami, torticami, čokoladicami, poticami, zavitki, narastki, palačinkami, kremšnitami... so bile tudi ruske, bosanske, francoske, italijanske in številne druge sladke umetnine. Tri žirije so že pred dnevi razglasile prvake Sladke Istre. Med tortami je letos slavila roža marina, izdelali so jo v koprski slaščičarni Klasika, najizvirnejša sladica je postala vrešjevće (iz orehov), ki so jo izdelali v restavraciji Idila pri Dragonji, muškat Sladke Istre 2012 pa je rumeni muškat 2010 iz kleti Korenika in Moškon iz Kort.

Na festivalu se ves čas dogaja tudi kaj zanimivega, od predstavitev in strokovnih predavanj do igranega prikaza istrske kolačarice. Prireditev bodo sklenili zvečer ob 18.30, ko bodo razrezali (in razdelili) čokoladno torto velikanko, dolgo pet in široko en meter.