Zadnje lovljenje sonca in toplega morja

Furlanske plaže z razgibanostjo vabijo na raznovrstne kopalne užitke.

Objavljeno
01. september 2013 16.25
Alenka Kovač Berčič
Alenka Kovač Berčič
Primorci in zamejski Slovenci jih poznajo že od nekdaj. Priljubljene peščene in prodnate plaže v italijanski Furlaniji - Julijski krajini namreč, kamor se zlahka zapelješ po dopoldanski izmeni v službi ali na enodnevni družinski kopalni izlet. Septembrsko sonce plitvo vodo hitro spet ogreje do poletnih temperatur in z nekaj triki lahko dan izkoristite tako kot domačini.

Dobro se še spomnim, kako poseben dan je bil, ko sem kot deklica v osemdesetih letih na primorskih počitnicah v Novi Gorici s teto v njeni katrci v tri četrt ure lahko preskočila iz socialističnega mesta z napisom Naš Tito na Sabotinu na italijansko obalo v čisto drug svet. Plaža je bila polna malih Italijanov, ki so z najrazličnejšimi plažnimi rekviziti skakali po mivki, kričali in ležali le na brisačah – pravo nasprotje takrat socialistično tihi istrski obali s špičastimi skalami, ki so te zbadale skozi nujno potrebne ležalne blazine.

Na vzhodu strma, na zahodu mivkasta

Od takrat se je seveda marsikaj spremenilo, tako pri nas kot v Italiji, a lepe in priljubljene plaže ostajajo. Vzhodni del nekoč slovenske obale od Barkovelj (Barcola) pri Trstu do Štivana (San Giovanni) se večinoma strmo spušča v morje, zahodni del furlanske obale pa je, nasprotno, raven in mivkast ali peščen zaradi rečnih nanosov Soče in drugih rek, ki se tu izlivajo v morje. Ravno ta razgibanost omogoča raznovrstne kopalne užitke.

Sesljan (Sistiana) je eden redkih večjih zalivov na sicer strmi vzhodni obali, a je zato toliko bolj priljubljen, saj ima zelo čisto morje (je raj za morske konjičke). Njegovo mikroklimo so cenili že Rimljani, ki so tukaj počitnikovali, v začetku prejšnjega stoletja pa je zaliv skupaj z Gradežem postal cilj za premožnejše turiste iz celotne Avstro-Ogrske. V drugi svetovni vojni je nemška vojska tu postavila vojaško bazo za žepne podmornice tipa molch in ena potopljena še vedno leži na morskem dnu blizu plaž. Zdaj je Sesljan posebej priljubljen pri mladih zaradi nočnega utripa, postalo pa bo še bolj živahno, saj stari kamnolom poleg zaliva prezidavajo v »mali Monako« s petično marino in apartmaji.

Zaliv ima dve brezplačni plaži, Caravello in Castelreggio z večjimi in manjšimi kamenčki, kjer globina precej hitro narašča. Zahodna ima pogled na marino, lokalni bar pa se zvečer prelevi v klub. Vzhodna plaža je sicer dostopna mimo smrdečih razpadajočih objektov, a gleda na odprto morje in Devinski grad in pozno popoldne lahko tako kot Italijani dan končate z aperolspritzem. Prav tu lahko opazujete prelep sončni zahod v smeri Devinskega gradu, prizorišča znane zgodbe o Lepi Vidi, ki jo je zamorec odpeljal v Afriko. Ob obeh plažah sta plačljivi parkirišči, ki pa se hitro napolnita. Z avtoceste zavijete na izvozu Sistiana.

Brez rekvizitov ne gre

Plaža Marina Julia pri Tržiču (Monfalconu) je najbližje brezplačno kopališče za Slovence iz goriškega zaledja in je popolno nasprotje Sesljana, območje je povsem ravno in mivkasto z večjimi in manjšimi kamenčki zaradi nanosa bližnjega izliva Soče. Naklon morskega dna je res minimalen, tako da se še dojenčki lahko varno plazijo in kopljejo po mivki, starejši pa si ležalnik postavijo kar v vodo in si namakajo okončine. Plaža je brezplačna, seveda pa se da najeti tudi senčnik in ležalnike. Ključ do uživanja na taki plaži je za odrasle in starejše otroke v rekvizitih: lopatkah, kanglicah, modelčkih za gradove iz mivke, vseh vrstah žog, še posebno priljubljen pri Italijanih pa je neke vrste tenis z dvema loparjema in majhno plastično žogico, kar prodajajo v kompletu povsod, kjer ponujajo plažne pripomočke. To območje je zelo priljubljeno pri ljubiteljih deskanja, kajtanja in vsega na veter v vseh letnih časih. Opremo si lahko tudi izposodite. Z avtoceste zavijete na izvozu Monfalcone Est.

Lignano Sabbiadoro in Gradež (Grado) tičita vsak na svoji strani velike lagune, ki jo nižajo nanosi kar šestih rek, a si ne bi mogla biti bolj različna. Zgodovina Gradeža sega že v rimske čase, ko je bil vstopna točka pred oglejskim pristaniščem. Bogata zgodovina dopolnjuje bolj umirjeno turistično ponudbo tri kilometre dolge, zelo položne plaže s finim sivim peskom za morda malo starejše kopalce. Terme z ogrevano morsko vodo delujejo že od leta 1873, njihov talasoterapevtski center pa je eden najboljših v Evropi. Za vstop na plaže je treba plačati vstopnino in še posebej za izposojo senčnika in ležalnikov. Za kužke je rezervirana plaža Lido di Fido.

Zvezda furlanskih plaž pa je Lignano Sabbiadoro, ki je bil pred osemdesetimi leti le otok sredi moč­virja, poraščen z gostim gozdom. Zdaj je s svojo lepo dolgo zlato peščeno plažo in izredno bogato dodatno turistično ponudbo pravi favorit za mlade in družine z otroki vseh starosti. Parkirate na mestnih ulicah, plaže pa so brezplačne, čiste in z brisačo se lahko uležete kamorkoli v pasu nekaj metrov od obale, najamete pedalin, senčnik ali ležalnik ali svojega postavite na javni plaži (spiag­gia libera). Teh je šest od 19 odsekov plaže, v predelih Pineta in Riviera pa jih je še več. Seveda sta vedno nekje v bližini potujoči sladoledar in glasni prodajalec rezin kokosa. Pasja plaža je na koncu rta, kjer dobijo kužki celo svoj ležalnik. Lokalov in picerij je na stotine, kraj ima zelo živahno večerno promenado, ponudbo nočnih klubov in zabaviščnih parkov. Aktiven dan se najlepše konča z izvrstnimi koktejli v živahnem baru Fontana na Viale Gorizia 18. Za dostop do Lignana zavijete z avtoceste na izvozu za Latisano.